Državni ured za reviziju u srijedu je u svom izvješću o financijskoj reviziji Ministarstva vanjskih poslova objavio da je to ministarstvo administrativnoj tajnici u Kabinetu ministra isplatilo po ugovoru o djelu tijekom tri godine gotovo 300 tisuća kuna za dokumentacijske poslove, iako ti poslovi spadaju u redoviti posao zaposlenika i za njih se po zakonu ne može sklapati ugovor o djelu.

Aferama ovdje nije kraj. Revizija je otkrila i da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, za vrijeme mandata Vesne Pusić u Bruxellesu 2013. godine, za potrebe predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji kupilo zgradu za koju je plaćeno 11.5 milijuna eura, uz objašnjenje da je kupnja prostora isplativija od plaćanja najma.

Utvrđeno je da je u zgradu potrebno izvršiti dodatna ulaganja, i to u iznosu od 21 milijun kuna. U trenutku objave izvješća Revizije, ipak, zgrada nije obnovljena, niti se koristi, a Hrvatska i dalje plaća najam za prostore predstavništva, prenosi portal Index.

Izvedbeni projekt i troškovnik izrađeni su tek 2015. godine, a pokazali su da je za obnovu kupljene zgrade potrebno uložiti čak 40 milijuna kuna, gotovo dvotruo od prve procjene.

U izvješću Revizije navodi se i kako je na usluge odvjetnika, bilježnika, izrade projektne dokumentacije, održavanja i osiguranja zgrade, režijske i druge troškove potrošeno više od 1.2 milijuna kuna, a za usluge zakupa poslovnih prostora i garaža u 2015. godini potrošeno je gotovo 1.5 milijun kuna.

Card

Komentiraj