Norveški zastupnik nominirao Trumpa za Nobelovu nagradu za mir

 

Američki predsjednik Donald Trump nominiran je za Nobelovu nagradu za mir, objavili su američki mediji. Nominaciju je ‘zaradio’ zbog sklapanja dogovora između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trumpa je nominirao norveški desničarski član parlamenta Christian Tybring-Gjedd. U pismu nominacije ovaj je norveški političar naveo da je Trump ispunio sva tri kriterija za nominaciju jer je vodio pregovore, smanjio broj američkih trupa na Srednjem istoku te promovira mirovne kongrese.

“Mislim da je više pokušao stvoriti mir među narodima od većine drugih kandidata za nagradu za mir”, rekao je norveški parlamentarac Tybring-Gjedde, koji je ujedno na funkciji predsjedavajućeg norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Trump je u kolovozu sudjelovao u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a najavljeno je da Trump 15. rujna u Bijeloj kući organizira večano potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uspostava diplomatskih odnosa između Izraela i bogatih zaljevskih monarhija, saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, jedan je od ključnih ciljeva Trumpove regionalne strategije kako bi obuzdao Iran, zajedničkog američkog i izraelskog neprijatelja.

Nakon objave sporazuma, Palestinci su optužili Abu Dhabi za izdaju i kršenje arapskog konsenzusa kojem je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba preuvjet za normalizaciju s Izraelom.

U zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s UAE-om, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je obustaviti kontroverzne planove za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, zemlje koju Palestinci traže za buduću vlastitu državu.

Nedavno je izraelsko-američko izaslanstvo, koje je vodio Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik, stiglo u Abu Dhabi prvim izravnim komercijalnim letom između Izraela i Emirata.

UAE je ranije ukinuo zakon iz 1972. kojim se bojkotirao Izrael, a početkom rujna mjeseca dvije su zemlje otvorile izravne telefonske linije.

Komentiraj