EPA

NORAD i ove godine prati Djeda Božićnjaka

S dalekog Sjevernog pola Djed Božićnjak krenuo je u subotu na put oko svijeta, i već ga prošao pola, kako bi u 24 sata svoj djeci stigao isporučiti darove, objavio je Zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD).

NORAD u tradiciji dugoj više od pola stoljeća svojom naprednom tehnologijom prati kretanje Djeda Božićnjaka i obavještava javnost kada ga se može očekivati u kojem kraju.

Sjevernoamerička protuzračna obrana vrlo je ozbiljna služba stvorena u doba Hladnog rata, zadužena za zaštitu SAD-a i Kanade od zračnih napada i lansiranja nuklearnih projektila. No kao i svake godine od 1955., njezini se moćni radari i sateliti jednog dana u godini, na Badnjak, koriste i u “prave” svrhe.

Svake godine američki mediji ponavljaju priču kako je, običnom zabunom, došlo do “spoja” NORAD-a i Djeda Božićnjaka. Tradicija je počela prije 59 godina kada se u reklami robne kući Sears, Roebuck & Co djecu pozvalo da Djeda izravno nazovu na određeni broj telefona.

Broj u reklami je, međutim, sadržavao i jedan “tipfeler”. Umjesto broja privatnog Djedovog telefona djeca su tako dobila broj Kontinentalnog zapovjedništva zračne obrane, prethodnika NORAD-a.

U NORAD-u su brzo shvatili što imaju u rukama i prihvatili su igru. Tako je stvorena jedna od najboljih vojnih PR kampanja 20. stoljeća. U doba Hladnog rata vojska je odmah prigrlila ideju da je Djed Božićnjak pod zaštitom američkih snaga.

Od tada se tisuće volontera javlja s NORAD-ovih telefona u kontrolnom centru u Colorado Springsu i djecu obavještavaju gdje se u tom trenutku nalazi Djed Božićnjak. Ove godine u NORAD-u očekuju rekordnih 140 tisuća poziva.

Trodimenzionalna interaktivna stranica  www.noradsanta.org pokazuje gdje se u ovom trenutku nalazi Djed Božićnjak.

Dostupna je na osam jezika, engleskom, francuskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom, japanskom, portugalskom i kineskom.

Do 20 sati po srednjoeuropskom vremenu već je podijelio 2,5 milijarde darova. Sa Sjevernog pola krenuo je na istok, a zatim se okrenuo prema zapadu.

A kako taj veseli debeljko bijele brade, simbol dobre volje, božićnog duha, ali i pratećeg konzumerizma, stigne obići cijeli svijet u 24 sata?

Ništa lakše, kažu u NORAD-u. On putuje brzinom zvjezdane svjetlosti.

Komentiraj