HINA

“Noć hrvatskog filma” u Srbiji, BiH, Mađarskoj, Austriji

Peta po redu “Noć hrvatskog filma i novih medija” održana je u šest hrvatskih gradova u Zagrebu, Sisku, Šibeniku, Otočcu, Novoj Gradiški i Dubrovniku te u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Austriji gdje su posjetitelji imali jedinstvenu priliku uživati u besplatnom maratonu više od stotinu najboljih domaćih filmova svih žanrova.

Na filmskom repertoaru kinodvorana našli su se brojni hrvatski filmovi –  od onih iz daleke prošlosti pa sve do aktualnih ostvarenja, a posjetitelji su uživali u posebnoj atmosferi noćnog filmskog maratona čiji je cilj između ostalog i promocija vrijedne domaće filmske baštine.

Svečano otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija održano je u zagrebačkom Kinu Europa, a vodio ga je šarmantni filmski i televizijski glumac Asim Ugljen. Publici se kratkim pozdravom obratila umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić (foto), dok je u ime Grada Zagreba riječi podrške manifestaciji domaćeg filma uputio Frano Boban, gradonačelnika Milana Bandića.

U Zagrebu koncert “Putovanje filmskom glazbom” i reklamni film iz 1928.

Program je otvorio koncert “Putovanje filmskog glazbom” u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koja je publiku odvela kroz dobro poznate melodije i najdraže kadrove iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput “Vlaka u snijegu”, “Novinara”, Sevantesa iz “Malog Mista”, “Balthazara”, “Ne daj se Floki” i drugih.

Uslijedio je ‘retro’ blok među kojima je jedini hrvatski film nagrađen Oscarom “Surogat”, a s obzirom da se ove godine obilježava 50 godina od nastanka kultnog animiranog serijala “Profesor Balthazar” u svim je gradovima prikazana po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru.

Posjetitelji su otkrili kako je daleke 1937. izgledalo bavljenje sportom u filmu “Sport u Zagrebu” Maksimilijana Paspe, a retro štih nastavljen je blokom reklama, ali onim iz daleke prošlosti – u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom prikazani su stari hrvatski reklamni filmovi stvarani od 1928. do 1955., među kojima se našao i jedan pravi filmski biser, “Novi život kuharice”, duhoviti reklamni film snimljen daleke 1928.

Dokumentarci o vizualnim umjetnicima: Vukotiću, Bućanu i Boureku

Iz sjajnog dokumentarnog programa u kojima su mogli uživati brojni posjetitelji kina Europa izdvajaju se odlični filmovi o ponajboljim domaćim vizualnim umjetnicima: “Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac” redatelja Silvija Petranovića koji je premijerno prikazan, zatim “Bućan – triptih” Nenada Puhovskog te “Bourek – slika redatelja Zorana Peze kao film u jednom  kadru“, iscrpni portret Zlatka Boureka.

U dijelu posvećenom animiranom filmu prikazan je i Bourekov “Bećarac” iz 1966., a posjetitelji su uživali i u svježem uratku Veljka Popovića, “Biciklisti”, u kojem je splitski autor oživio slavne biciklističke figure Vaska Lipovca.

Kasnonoćni zagrebački maraton zatvorio je recentni rad autora Marka Meštrovića, sudionik brojnih festivala, naziva “Trip” iz 2017., nastalog kombinacijom stvaralačkih tehnika.

Komentiraj