HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Nobilo o tužbama logoraša iz BiH protiv Hrvatske

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao najavu tužbe logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske.

Nobilo je otkrio kako su logoraši jučer bili kod njega, te su došli do načelnog dogovora, ali nisu potpisali nikakve unomoći. “Prema mojem mišljenju, smatram da se može pripisati odgovornost hrvatskoj državi za ono što se događalo u logorima, ali trebat će napraviti dubinsko istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica. Trebat će pročitati cijelu presudu Prliću i ostalima, koja je obimna. I nakon što to napravim naći ćemo se ponovno s predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake”, objasnio je.

Navodi kako je osnovno pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. “Po mom mišljenju – da. Stalni sud pravde u Haagu traži da bi država bila odgovorna, morala bi imati operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, a pošto je Tuđman bio u udruženom zločinačkom pothvatu, taj se uvjet i ostvario i možemo zaključiti da je Hrvatska imala ne samo opću kontrolu nego i konkretnu operativnu kontrolu nad postupcima i osnivanju logora”, rekao je Nobilo.

Prema njegovom mišljenju, moguće su tužbe i logoraša iz Hrvatske, koji su bili zatočeni u Srbiji.

Komentiraj