Njemački stručnjak otkrio gdje će se odigrati veliko finale ukrajinsko-ruskog rata: “Dogodit će se prije nego što su mnogi očekivali”

Autor:

Foto: EPA/Defense Forces of the South

Svi zračni udari na Ukrajinu koordiniraju se s aerodroma na Krimu. Mnogi od terorističkih napada na civilno stanovništvo, poput nedavnog bombardiranja Hersona, logistički se izvode preko Krima.

Ako se ovakav razvoj događaja na Krimu nastavi, doći će do preokreta u ratu, najkasnije do proljeća, kaže njemački stručnjak za vojna pitanja Marcus Keupp.

Krim je, naglašava on, ukrajinski teritoriji i od 2014. godine je okupiran od Rusije, koja je iskoristila Krim i pretvorila ga u vlastitu vojnu tvrđavu: napravljeni su aerodromi, prije svega za jurišne helikoptere, kao i za borbene zrakoplove i tamo su stacionirani snažni sustavi protuzračne obrane.

Krim, pojašnjava Keupp, nije samo logistički centar, on je i vojna baza cijele ruske operacije koja se vodi u Ukrajini i zato će se tamo odigrati veliko finale rata i to možda prije nego što su mnogi očekivali.

Ukrajina trenutno napreduje u dva smjera u oblasti Robotina, pojašnjava Marcus Keupp: “Cilj je da se topništvo probije toliko daleko da može kontrolirati Tokmak, čime bi se moglo prekinuti opskrbu ruske vojske na cijeloj južnoj fronti. To bi moglo odigrati veliku ulogu u listopadu. Kada bi to uspjelo, Ukrajina bi de facto uspjela prekinuti i podijeliti rusku južnu frontu.”

Sustavno uništavanje ukrajinske energetske mreže Rusiji neće uspjeti ni ove godine, govori Keupp za DW: “Ne samo da je Ukrajina uspjela popraviti svoju energetsku mrežu, već je i njezina protuzračna obrana postala puno efikasnija. Važna čvorišta elektroenergetske mreže sada su pokrivena protuzračnom obranom. Ali, naravno, ne može se u potpunosti zaštititi cijela država i svaka stambena zgrada. Stoga će se teroristički napadi na civilno stanovništvo najvjerojatnije nastaviti.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.