EPA/PETER KNEFFEL

NJEMAČKA VRAĆA 50 TISUĆA MIGRANATA U ALBANIJU Mađarska želi na sudu poništiti plan europske podjele migranata

Mađarski zastupnici će za nekoliko tjedana odlučiti hoće li kao što želi vladina većina Viktora Orbana pokrenuti sudsku akciju protiv kvota Europske unije o raspodjeli  izbjeglica među državama.

Fidesz premijera Orbana je predao u petak tekst zakona koji zadržava tvrdu liniju u pogledu migracijske krize, rekao je zastupnik Fidesza Gergely Gulyas. Zastupnici će se izjasniti o tom zakonu početkom prosinca.

Raspodjela 160.000 izbjegIica među zemljama članicama EU dogovorena je na europskom summitu, a odbacilo ju je nekoliko zemalja istočne Europe, među kojima i Mađarska. Rumunjska, Slovačka i Češka joj se protive.

 

  • Taj plan “premještanja je neprimjenjiv” i u suprotnosti s pravilima EU jer zaobilazi državne parlamente, rekao je Gulyas na konferenciji za novinare.

 

Europski partneri kritiziraju Mađarsku jer je zatvorila svoju granicu s Hrvatskom i sa Srbijom za migrante postavljanjem bodljikave žice. Budimpešta navodi da je spremna isto napraviti i na granici s Rumunjskom.

Nakon zatvaranja granice sredinom listopada, zemlja je presjekla put migrantima. Njih je 400.000 od početka godine prešlo njezinim teritorijem u smjeru zapadne i sjeverne Europe, a sada prelaze preko Slovenije.

Vlada Viktora Orbana tvrdi da se zalaže za tvrdu liniju, čija se privlačnost širi nakon izjava austrijskih i slovenskih političara koji najavljuju da će strože kontrolirati ulazak izbjeglica.

Njemačka u Albaniju vraća 50 tisuća migranata po ubrzanom postupku

Njemačka, destinacija nekoliko stotina tisuća migranata u 2015., vratit će u domovinu po ubrzanom postupku sve albanske tražitelje azila, oko 50 tisuća ljudi, objavio je u petak u Tirani njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maziere.

“Svi tražitelji azila, najmanje 50.000 koji su stigli iz Albanije ili imaju albanske osobne dokumente, bit će vraćeni”, rekao je de Maziere u izjavi novinarima kakon sastanka s albanskim kolegom Samirom Tahirijem.

“Budući da je Albanija na popisu ‘sigurnih’ zemalja (u kojima se poštuju demokratski standardi), svi zahtjevi za azilom bit će odbijeni”, naglasio je, dodavši kako će njemačke vlasti “ubrzati broj povratnika idućih dana i tjedana”.

 

  • Iako je broj albanskih tražitelja azila u Njemačkoj u padu, brojke su i dalje “zabrinjavajuće” s više od 4000 novih zahtjeva u listopadu, kazao je njemački ministar.

 

Nakon Sirijaca, koji bježe od rata u svojoj zemlji, u posljednja tri mjeseca su upravo Albanci najbrojniji tražitelji azila u Njemačkoj – od kolovoza do listopada bilo ih je gotovo 20 tisuća – stoji u službenom dokumentu na koji se poziva AFP.

“Izgledi da Albanci uspiju dobiti gospodarski ili politički azil ravni su nuli”, ustvrdio je albanski ministar Samir Tahiri.

Komentiraj