Njemačka i Turska dogovorile suradnju u rješavanju migrantske krize

EPA/ADAM BERRY

Njemačka i Turska će i dalje zajednički raditi na pronalasku načina za izlazak iz migrantske krize a Europa će Turskoj financijski pomoći u zbrinjavanju 2,5 milijuna izbjeglica koliko ih se nalazi u ovoj zemlji, priopćeno je nakon prvih njemačko-turskih konzultacija na razini vlada u petak u Berlinu.

“S naše europske strane ćemo osigurati tri milijardi eura za pomoć Turskoj”, rekla je kancelarka Angela Merkel nakon susreta s turskim premijerom Mehmetom  Davutogluom u petak u Berlinu.

Ta sredstva su, kako je nadalje priopćeno, namijenjena “poboljšanju životnih uvjeta” za 2,5 milijuna izbjeglica iz Sirije koliko ih trenutno boravi u Turskoj. Konkretni planovi bili bi doneseni na samitu Europske unije 18. veljače.

“Europa mora dati svoj doprinos je Turska po ovom pitanju čini mnogo”, rekla je kancelarka.

  • Davutoglu je uoči sastanka s Merkel rekao da tri milijarde eura koje je Europska unija obećala Turskoj neće biti dovoljno da se pomogne Ankari u smanjivanju vala migranata koji idu prema Europi.

Merkel je naglasila kako je potrebno i intenzivirati borbu protiv krijumčara ljudi na tzv. balkanskoj ruti.

“Mi jednostavno ne smijemo dopustiti da u moru između Turske i Grčke prednost imaju krijumčari ljudima koji time život izbjeglica dovode u pitanje”, rekla je Merkel.

Davutoglu je nakon sastanka s Merkel pohvalio “humanost i stabilnost u političkom vođenju” Angele Merkel u svezi s migrantskom krizom.

“Angela Merkel je u okviru savjesti čovječanstva načinila povijesni potez. Tko za 15 ili 20 godina bude bacio pogled unatrag, uvidjet će kakav dobar potez je to bio”, rekao je Davutoglu nakon susreta vlada obaju zemalja u Berlinu.

On je podržao Angelu Merkel u njezinom kursu te je poručio kako “Njemačka nije sama”.

“Turska je na strani Njemačke i u ovom kritičnom trenutku djelujemo zajednički”, rekao je Davutoglu.

Tijekom prvih njemačko-turskih konzultacija na razini vlada bilo je riječi i o borbi službene Ankare protiv Kurdske radničke partije (PKK). Nakon sastanka je priopćeno kako je tijekom zajedničkog savjetovanja “uglavnom vladalo suglasje”.

Komentiraj