NJEMAČKA Građani ne poznaju kandidate na europskim izborima

epa

Gotovo svaki drugi građanin Njemačke nije u stanju navesti barem jednog kandidata njemačkih parlamentarnih stranaka na izborima za Europski parlament u svibnju, pokazala je studija objavljena u srijedu.
„među ispitanicima njih 45 posto se nije mogao sjetiti niti jednog kandidata na predstojećim izborima za Europski parlament“, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za Njemačku novinsku agenciju (dpa) proveo demoskopski institut YouGov.
Najpoznatija osoba s političkih lista njemačkih parlamentarnih stranaka je kandidatkinja Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i aktualna ministrica pravosuđa Katharina Barley (39 posto), iza koje slijedi kandidat desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Joerg Meuthen.
Zajednički kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU Manfred Weber, koji je ujedno i najizgledniji kandidat za predsjednika Europske komisije, ne uživa baš pretjeranu popularnost kod kuće. Za njega je čulo svega 26 posto ispitanih.
Ispitivanje je pokazalo da građani Njemačke izbore za Europski parlament smatraju manje važnim, čak i od općinskih izbora u Njemačkoj te posebice pokrajinskih i saveznih izbora. Svaki drugi ispitani izbore za EU parlament smatra najmanje važnim od svih redovnih izbora.
Od tema koje bi utjecale na izbore ispitani u najvećem broju (55 posto) spominju zaštitu klime, iza koje slijedi izbjeglička politika (54 posto) te borba protiv populizma (28 posto).
Izbori za Europski parlament u Njemačkoj se održavaju 26. svibnja.

Komentiraj