Nitko ne želi Hitlerov akvarel

epa

Vlasnica manjeg akvarela s potpisom Adolfa Hitlera sliku je donirala nizozemskom Međunarodnom institutu za ratnu dokumentaciju, objasnivši da je nije željela zadržati, prenijele su u subotu nizozemske novine.

Akvarel je naslijedila od svojeg oca koji ju je za 75 centa kupio na sajmu na kojem su se prodavale poštanske marke i razglednice, no pritom nije zamijetio “umjetnikovu” signaturu, piše list De Vollskrant.

Najprije je pokušala prodati sliku, no nijedna je galerije ni aukcijska kuća nisu željele.

Akvarel je bez sumnje djelo mladoga Hitlera, potvrdili su stručnjaci. Nastao je između 1908. i 1913., dok je živio u Beču.

NIOD je potvrdio da je Hitler u to doba zarađivao za život prodajući oslikane razglednice. Navodno ih je naslikao između 2000 i 3000, a sačuvano ih je oko 800.

Uprava Instituta smatra kako je bolje da akvarel bude u njegovu vlasništvu nego da se “prodaje na dražbama s ostalim predmetima s nacističkim obilježjima”, rekao je direktor NIOD-a Frank van Vree.

Posljedica okupacije Nizozemske je deportacija više od 100.000 židova, među kojima i mlade Anne Frank i njezine obitelji.

Ni NIOD, a ni ostali stručnjaci nemaju saznanja o drugim Hitlerovim slikarijama u Nizozemskoj. Većina ih je u privatnim zbirkama u Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama. Četiri su u posjedu američke vojske, koja ih je konfiscirala nakon rata.

Komentiraj