NIKOLA BILIŠKOV: ‘Klimatske teme u Hrvatskoj su daleko od interesa javnosti’

Nikola Biliškov, kemičar s Instituta Ruđer Bošković, klimatski i mirotvorni aktivist i inicijator Znanstvenika za klimu, govori o prošlotjednom susretu s premijerom Plenkovićem i najavljuje UN-ov samit o klimi u Glasgowu

Doktor kemije Nikola Biliškov viši je znanstveni suradnik na Institutu Ruđera Boškovića i dugogodišnji aktivist na području zaštite okoliša, ljudskih prava i izgradnje mira. Jedan je od pokretača inicijative Znanstvenici za klimu, koja je okupila više od petsto relevantnih znanstvenih stručnjaka koji su u siječnju prošle godine objavili Apel za sustavnu klimatsku akciju, zahtijevajući od hrvatske vlade da objavi izvanredno stanje klimatske krize. Proteklog tjedna, u petak, premijer Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima izaslanstvo Znanstvenika za klimu, koje je predvodio Nikola Biliškov. Taj susret, kao i UN-ova konferencija o klimi COP 26 koja 31. listopada počinje u Glasgowu i na kojoj će sudjelovati i premijer Plenković, bili su povod da Nacional od Biliškova zatraži intervju.

NACIONAL: Što ste u petak kazali premijeru Plenkoviću?

Pokušao sam adresirati visoka očekivanja od skupa u Glasgowu. Premijera sam uime znanstvenika pozvao na krajnju ozbiljnost. Rekao sam da su nade cijele hrvatske i međunarodne javnosti usmjerene na uspješnost 26. COP-a. Posebno sam istaknuo da svaki političar koji se nađe u Glasgowu mora imati na umu da će odluke te konferencije imati značajan, odlučujući utjecaj na živote nadolazećih generacija. Kroz edukativnu igru Klimatski kolaž premijera smo brifirali u povodu njegovog odlaska u Glasgow. Zanimljivo je da je Plenković time postao prvi premijer na svjetskoj razini koji je odigrao Klimatski kolaž, igru koja se temelji na izvještajima Međuvladinog panela za klimatske promjene, dakle, na najboljoj raspoloživoj znanosti….

Pročitajte više u novom izdanju Nacionala…

Komentiraj