Nigerijski pirati oteli Hrvata, angažiran tim profesionalaca za oslobađanje taoca

Pixabay

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima i jedan hrvatski državljanin, javljaju agencije.

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

“Gusari su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi”, javlja AFP. Potom su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade.

Sedmero talaca su Filipinci, te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost. (NMASA), prenosi BBC.

“Još uvijek se smatraju nestalima”, rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren.

Iz švicarske tvrtke kažu da su obavijestili obitelji otetih. “Tvrtka surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca”, kaže se u priopćenju.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan kazao je za Index da su u kontaktu s kolegom iz Švicarske koji vodi sindikat Nautilus.

“Nikakvih novih informacija u odnosu na ono što je dosad objavljeno u medijima nema. Imamo informacije koje je BBC objavio, dakle ime broda i nacionalnosti članova posade. To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tih način. Tako se takve situacije najčešće i rješavaju”, rekao je Melvan.

Informacije o hrvatskom pomorcu i njegovom identitetu nema.

MVEP potvrdilo otmicu hrvatskog državljanina

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u ponedjeljak da se među otetih 12 pomoraca u Nigeriji nalazi i jedan hrvatski.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem hrvatskog veleposlanstva u Bernu u stalnom kontaktu s kriznim menadžmentom švicarskog MVP-a i brodarskom kompanijom”, navodi se u kratkom priopćenju MVEP-a.

Švicarska kompanija angažirala tim profesionalaca za oslobađanje talaca

Švicarska kompanija Massoel Shipping angažirala je poseban tim kako bi osigurali oslobađanje 12 članova posade otetih s njihovog teretnog broda u Nigeriji, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, potvrđujući kako je slovenski državljanin među zarobljenima. Osim Hrvata i Slovenca, oteto je i sedam muškaraca iz Filipina, te po jedan iz  BiH, Rumunjske i Ukrajine.

“Massoel Shipping je angažirao profesionalno osposobljen tim koji je ovlašten za rješavanje tog pitanja”, objavljeno je iz slovenskog ministarstva, uz napomenu i kako je brodovlasnik u kontaktu s obiteljima otetih pomoraca, prenose SeeNews.

Krstičević: Prikupljaju se informacije u vezi otmice hrvatskog pomorca

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.

“Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih poslova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca,” rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače “Vukovar” koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian.

Slučaj otmice hrvatskog pomorca komentirao je u ponedjeljak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Znam da se Ravnateljstvo policije obratilo Ministarstvu vanjskih poslova, ali ne znam detalje. MUP i policija će preko međunarodne policijske suradnje tražiti što više podataka kako bi poduzeli odgovarajuće mjere”, kazao je Božinović.

Nigerijski gusari oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda Glarus, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, javile su prošle noći agencije, a potvrdila švicarska brodarska tvrtka Massoel.

Sindikat pomoraca Hrvatske je na vezi s kolegama iz švicarskog sindikata i navodi da brodarska tvrtka Massoel nastoji riješiti nastalu situaciju.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional