Netanyahu odbacuje međunarodni pritisak za palestinsku državu

Autor:

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on as he convenes a cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, July 2, 2023 REUTERS/Ronen Zvulun/Pool/File Photo Photo: RONEN ZVULUN/REUTERS

RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL

Izrael neće pod pritiskom prihvatiti palestinsku državu, rekao je u petak premijer Benjamin Netanyahu, nakon što je Washington Post objavio da glavni izraelski saveznik Sjedinjene Američke Države radi na uspostavi palestinske države.

“Izrael kategorički odbija međunarodne diktate u vezi trajnog dogovora s Palestincima”, poručio je Netanyahu priopćenjem objavljenim nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

“Izrael će se nastaviti protiviti jednostranom priznanju palestinske države”, dodao je.

Netanyahu je rekao da bi državnost bila “ogromna nagrada” nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada koji je pokrenuo posljednji rat u Gazi.

Izraelski premijer rekao je da se takav dogovor može postići samo u izravnim pregovorima dviju strana, iako nikakvi razgovori nisu vođeni od 2014.

Washington Post je u četvrtak izvijestio da SAD radi s nekim arapskim zemljama, uključujući Egipat, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju – s kojima Izrael već dugo želi uspostaviti diplomatske veze – na poslijeratnom planu za regiju koji bi uključivao čvrsti vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Glavni izraelski ministri oštro su odbacili takav razvoj događaja u četvrtak, a ministar financija Bezalel Smotrich, koji živi u naselju na Zapadnoj obali, rekao je da bi palestinska država predstavljala “egzistencijalnu prijetnju” Izraelu.

Rješenje s dvije države, koje bi stvorilo državu za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi, dio je zapadne politike prema regiji.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je Netanyahu pokrenuo pregovore samo da bi proces ponovno propao. “Palestinska država nije dar ili usluga Netanyahua, već pravo nametnuto međunarodnim pravom i legitimnim međunarodnim rezolucijama”, stoji u priopćenju.

Među preprekama koje ometaju uspostavu palestinske državnosti je širenje izraelskih naselja na teritorijima koje je Izrael okupirao u ratu na 1967., za koje većina zemalja smatra da krše međunarodno pravo i koje odvajaju palestinske zajednice jedne od drugih.

U svojoj ofenzivi na Gazu, Izrael je ubio više od 28.700 Palestinaca, prema palestinskim zdravstvenim vlastima, opustošio je velik dio Gaze i raselio većinu od 2,3 milijuna stanovnika.

Izrael kaže da mu je cilj uništiti Hamas, čiji su borci predvodili napad na gradove na jugu Izraela u kojima je, prema izraelskim vlastima, ubijeno 1200 ljudi, dok je Hamas oteo 253 ljudi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.