Netanyahu pojačao pritisak na Katar, želi da iskoriste utjecaj na Hamas radi puštanja talaca

Autor:

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on as he convenes a cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, July 2, 2023 REUTERS/Ronen Zvulun/Pool/File Photo Photo: RONEN ZVULUN/REUTERS

RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u subotu pojačao pritisak na Katar u vezi talaca u Gazi, rekavši da bi zaljevska država trebala iskoristiti utjecaj koji ima kao ključni financijer Hamasovih militanata koji su ih oteli.

Do neuobičajeno direktnih komentara došlo je uoči onoga što su Reutersovi izvori opisali kao sastanak između katarskog premijera i obavještajnih čelnika iz Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Egipta radi razgovora o potencijalnom, novom sporazumu o oslobađanju talaca.

Očekuje se da će do sastanka doći u nedjelju na nepoznatoj lokaciji u Europi, rekli su izvori. Međutim, dužnosnici iz četiriju zemalja nisu službeno potvrdili sastanak.

“Katar je domaćin Hamasovih vođa. Također financira Hamas. Ima utjecaj na Hamas. Stoga bi trebali izvršiti pritisak. Postavili su se kao medijatori – pa onda izvolite, neka vrate naše taoce”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

Katar i Egipat održavaju otvorene kanale s Izraelom i Hamasom i posredovali su u postizanju sporazuma o prekidu vatre u studenom, u sklopu kojeg je Hamas oslobodio neke od 253 osoba otetih tijekom upada na jug Izraela 7. listopada, koji je doveo do rata u Gazi.

Tel Aviv je zauzvrat odobrio da veća količina humanitarne pomoći uđe u razorenu enklavu i oslobodio je više palestinskih zatvorenika.

Čini se da slabe napori za postizanje idućeg sporazuma kojim bi se vratio barem dio od 132 preostala taoca, dok se Izraelom šire prosvjedi koji od vlade traže da učini više.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.