Netanyahu odbio ponudu Hamasa o prekidu vatre: Pobjeda u Gazi je nadohvat ruke

Autor:

epa11131521 A Palestinian father walks with his daughter next to the rubble of a destroyed house following an Israeli air strike on the Al Maghazi refugee camp, southern Gaza Strip, 06 February 2024. More than 27,000 Palestinians and over 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je rekao da je totalna pobjeda u Gazi nadohvat ruke te je odbio najnoviju ponudu Hamasa o prekidu vatre kojim bi se osigurao povratak taoca koji se i dalje nalaze u opkoljenoj enklavi.

Netanyahu se ponovno obvezao uništiti palestinsku islamističku organizaciju, rekavši da nema druge za Izrael doli uništiti Hamas.

Hamas je predložio primirje u Gazi u trajanju od četiri i po mjeseci, tijekom kojih bi bili oslobođeni svi taoci, Izrael bi povukao svoje vojnike iz Pojasa Gaze, a postigao bi se i dogovor o okončanju rata.

Ponuda Hamasa predstavlja odgovor na raniji prijedlog američkih i izraelskih obavještajnih čelnika, koji su prošlog tjedna Hamasu dostavili katarski i egipatski posrednici.

Američki državni tajnik Antony Blinken je o ponudi raspravljao s Netanyahuom stigavši u Izrael nakon razgovora s vođama Katara i Egipta, koji su nastupili kao medijatori. Blinken se kasnije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali.

Sve dok Hamas ne bude uništen…

Izrael je započeo svoju vojnu ofenzivu nakon što su militanti iz Gaze, kojom upravlja Hamas, upali na jug Izraela 7. listopada te ubili 1200 ljudi i oteli 253 talaca. Ministarstvo zdravstva u Gazi tvrdi da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno, a tisuće drugih je zakopano ispod ruševina te se također smatraju poginulima. Dosad je došlo samo do jednog primirja, koje je trajalo tek tjedan dana krajem studenog.

Izrael je ranije rekao da neće povući svoje vojnike iz Gaze ni okončati rat sve dok Hamas ne bude uništen.

Međutim, izvori su kazali da je Hamas promijenio svoj dugotrajni zahtjev za okončanjem rata te sada predlaže da se to pitanje riješi pregovorima u budućnosti umjesto da bude uvjet za sporazum o prekidu vatre.

Izvor upućen u pregovore je rekao da Hamas u svojoj novoj ponudi nije tražio jamstvo za trajno primirje, ali je tražio da se dogovori svršetak rata prije puštanja svih talaca na slobodu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.