EPA/ABIR SULTAN

Netanyahu i Pompeo bez dogovora o prodaji izraelskih F-16 Hrvatskoj

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom sastanka u Brazilu nisu uspjeli postići dogovor oko prodaje izraelskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj, piše portal Axios.

Portal citira diplomatski izvor kako su Pompeo i Netanyahu zaista razgovarali o poslu oko prodaje zrakoplova, ali nisu našli rješenje. SAD, podsjetimo, inzistira na tome da Izrael Hrvatskoj može prodati samo F-16 u izvornom stanju i bez izraelske nadogradnje, što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

State Department je 27. prosinca uputio pismo u izraelsko Ministarstvo obrane u kojem navodi kako ne dozvoljava prodaju nadograđenih F-16 aviona Hrvatskoj, te traži od Izraela da se o tome službeno izjasni do 4. siječnja.

“Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a. Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, izjavio je prošlog mjeseca predsjednik Vlade Andrej Plenković dodajući kako ova situacija s aspekta hrvatske Vlade nije opterećujuća.

Netanyahu je prethodno o tome razgovarao i s bivšim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom, ali on je kategorički odbio ublažiti američke uvjete. Ovakav rasplet događaja po svemu sudeći znači da od hrvatske kupnje izraelskih zrakoplova neće biti ništa

Komentiraj