NESTALI SMS-OVI Novinar Deutsche Wellea objasnio detalje istrage protiv Ursule von der Leyen i veza s Pfizerom

Autor:

European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during a debate on the Russian invasion of Ukraine, during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on October 5, 2022.,Image: 728247888, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

FREDERICK FLORIN/AFP/Profimedia

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić za N1  je komentirao odluku EPPO-a da istraži šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen, zbog veza s tvrtkom Pfizer i okolnosti oko nabavke cjepiva protiv koronavirusa.

Matić je rekao da u njemačkom CDU-u nije bilo puno ljutnje prema EPPO zbog istrage koja traje već dvije godine, ali da se postavlja pitanje je li von der Leyen najbolja kandidatkinja za šeficu Komisije. Riječ je o istrazi nabavke 1,8 milijardi doza cjepiva i to je najveći ugovor EU-a s nekim partnerom”, rekao je.

Podsjeća da je sporan način na koji je cjepivo nabavljeno. Sumnja se da je von der Leyen to cjepivo dogovarala sama putem SMS poruka s tadašnjim šefom Pfizera.

“Ona je dogovarala i količinu, uvjete i rok isporuke. Sporno je da jedna osoba dogovara tako velik posao bez uvida Parlamentaraca. Druga je stvar da se cijeli posao dogovara preko poruka koju su navodno nestale”, istaknuo je Srećko Matić (DW) za N1.

“Kako stvari stoje, šanse da ih vidimo su male. Pitanje je postoje li te poruke uopće, ali i sumnja da je taj dokazni materijal uništen. Ključan je sadržaj tih poruka iz kojih bi se moglo vidjeti je li von der Leyen sama dogovarala tu skupu nabavku koju i dalje plaćamo jer novci poreznih obveznika i danas teku prema Pfizeru. Kupila se puno veća količina cjepiva nego je bilo potrebno, a samo petina naručene robe je potrošena, a ostalo će biti uništeno”, naveo je.

Napomenuo je da je na kongresu EPP-a sudjelovao 881 delegat, a da ih je 489 glasalo za von der Leyen. “Što se dogodilo s ostalih 400, ne zna se, ali da se nasluti da njezin lik nije toliko nesporan kao što se prikazivalo u javnosti”, objasnio je Matić te napomenuo da se ona nije očitovala o istrazi.

Dodao je da je upitna i cijena cjepiva koja je rasla s većim količinama, umjesto da se smanjivala.

DRAMA U BRUXELLESU! Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule von der Leyen i šefa Pfizera

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.