DRAMA U BRUXELLESU! Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule von der Leyen i šefa Pfizera

Autor:

epa11235130 European Commission President Ursula von der Leyen addresses a press conference at the end of the first day of a two-day EU summit in Brussels, Belgium, 21 March 2024. EU leaders are meeting in Brussels to discuss continued support for Ukraine, the developing situation in the Middle East, security and defense, enlargement, external relations, migration, agriculture as well as the European semester.  EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

Europski tužitelji istražuju potencijalna kaznena djela u vezi s pregovorima o nabavci cjepiva protiv koronavirusa između predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera, potvrdio je glasnogovornik ureda tužitelja u Liègeu.

Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli istragu od belgijskih tužitelja, koji su istraživali von der Leyen zbog “uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, stoji u pravnim dokumentima u koje su uvid imali Politico i glasnogovornik tužiteljstva u Liègeu, prenosi Index.

Iako tužitelji EPPO-a istražuju potencijalna kaznena djela, u vezi s tim slučajem još uvijek nitko nije optužen.

Istragu su prvotno otvorile belgijske vlasti u gradu Liègeu početkom 2023., nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frédéric Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada, iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za Politico.

Afera Pfizergate

Baldanova pritužba bila je usredotočena na navodnu razmjenu SMS poruka između Von der Leyen i šefa Pfizera Alberta Bourle uoči najvećeg sporazuma o cjepivu u EU na vrhuncu pandemije covida-19, u aferi nazvanoj “Pfizergate”.

New York Times, koji je prvi otkrio da je do razmjene došlo kad su čelnici EK i Pfizera dogovarali uvjete, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka usprkos zahtjevu za pristup dokumentima.

Vijest da EPPO sada istražuje slučaj stavlja dodatan naglasak na ulogu predsjednice Komisije u megadogovoru o cjepivu, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijardi eura. EPPO vodi paneuropske istrage financijskog kriminala i u teoriji bi mogao zaplijeniti mobitele i drugi relevantni materijal iz ureda Komisije ili u drugim zemljama u Europi, poput Njemačke iz koje je Von der Leyen.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za šeficu EU, jer uskoro slijede europski izbori, a u Bruxellesu se očekuje da će Von der Leyen dobiti drugi mandat na čelu Europske komisije, koja dosad ne samo da je odbijala otkriti sadržaj SMS-ova nego nije potvrdila ni njihovo postojanje.

Pravna borba

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i financijskih niti – te je isprepleten s tužbama koje je farmaceutski div Pfizer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

Prošle je godine Baldan, 36-godišnji belgijski lobist povezan sa skupinom Bon Sens, koja je skeptična prema cjepivima, podnio kaznenu prijavu u Belgiji u vezi s ulogom Von der Leyen u pregovorima o cjepivu s Pfizerom zbog, kako on navodi, “miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-a, korupcije i sukoba interesa”, stoji u pravnim informacijama koje je iznio njegov odvjetnik.

Dodatak europskih vlada njegovoj tužbi daje težinu onome što bi se inače moglo smatrati osobnim križarskim ratom. Mađarska, koju vodi Viktor Orbán, nepokolebljivi protivnik Von der Leyen, također je podnijela žalbu u vezi s ulogom predsjednika Komisije u pregovorima o cjepivu s Pfizerom, rekla su dva izvora upućena u slučaj, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti teme.

Poljska je podnijela vlastitu žalbu prošlog studenog, potvrdio je glasnogovornik poljske vlade. Međutim, nakon izbora Tuska u prosincu, “nova vlada radi na povlačenju Poljske iz ovih postupaka”, rekao je glasnogovornik.

Različite žalbe

Pojedinosti slučaja nisu javne, ali upućeni su rekli da, iako se žalba koju je podnijela Mađarska razlikuje od Baldanove, usredotočena je na istu razmjenu tekstualnih poruka. Pritužba Poljske bila je u istom smjeru, rekle su dvije osobe upoznate s detaljima slučaja.

Pfizer je također tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza cjepiva nakon zaustavljanja isporuka, navodeći kao razlog preveliku ponudu i financijski pritisak rata u Ukrajini. Dužnosnik Europske komisije rekao je da Komisija nema saznanja o mogućim postupcima osim iz novinskih članaka.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentar. Pfizer i EPPO odbili su komentirati slučaj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Branko

prije 2 tjedna

Narodna uzrečica kaže da gdje ima dima, ima i vatre.

Marijan

prije 2 tjedna

Već dugo vremena je prošlo otkada sam napisao da Ursula i pobočnici imaju unosni posao sa velikim farmaceutskim tvrtkama. Kriminal i korupcija nisu zaobišli gospođu Ursulu koja je u povijesti imala slične probleme kao ministrica obrane Njemačke. Iako su bile prijateljice frau Merkel se nije svidio njen doprinos kao ministrice pa se je riješila slanjem u EU. Iza Covida osim američkih investicijskih fondova i farmaceutskih korporacija čvrsto stoje vlade pojedinih država i EU, time se omogućilo bogaćenje političkih grabežljivaca. Ne volim Orbana no za svoje je napravio puno a još više za džep svoje ekipe na vlasti. U sukobu je već dugo sa Pfizerom a i sa frau Ursulom, tek sada je pokrenut rasplet i razotkrivanje "Pučana" u Euparlamentu kao korumpiranih birokrata koji sa realnim i stvarnim životom i ljudima nemaju veze.