Nepalci su počeli glasovati u nedjelju na prvim lokalnim izborima u 20 godina, smatranim ključnom etapom u ukorjenjivanju demokratskog funkcioniranja u saveznoj republici.

Glasovanje bi trebalo omogućiti toj himalajskoj državi, izmučenoj desetljećem građanskog rata (1996.-2006.) u kojem je poginulo 16.000 osoba i koji je doveo do pada hinduističke monarhije, da okrene krvavu stranicu sukoba.

Izbori se odvijaju u dvije faze zbog nestabilnosti na ravnicama na jugu zemlje koje graniče s Indijom gdje etnička manjina Madhesi uvjetuje svoje sudjelovanje na izborima izglasavanjem amandmana Ustavu.

Birališta su otvorena u 7 sati u tri pokrajine. Zbog opasnosti od izbornog nasilja preostale četiri pokrajine trebale bi glasovati u drugoj fazi 14. lipnja.

U Baktapuru su pirotehničari pred otvaranje birališta onesposobili sumnjivu eksplozivnu napravu.

Nepalci moraju izabrati tko će među gotovo 50.000 kandidata zauzeti ukupno 13.556 izbornih mjesta od načelnika do savjetnika okruga.

U okviru novog Ustava, nakon glasovanja za lokalne organe vlasti uslijedit će pokrajinski te nacionalni izbori, ovi posljednji najkasnije u siječnju 2018.

Mandat lokalnih predstavnika izabranih 1997. istekao je 2002., usred rata. Otada su položaje zauzimali birokrati, često imenovani u funkciji vjernosti političkim strankama.

Bez izbora, korupcija se razmahala škodeći javnim službama, radilo se o zdravstvu, obrazovanju ili administraciji općenito.

Novi Ustav, usvojen 2015. nakon gotovo deset godina pregovaranja, daje veću autonomiju lokalnim vladama u trošenju odobrenih sredstava.

Jedna od najkorumpiranijih zemalja J. Azije, Nepal zauzima 131. mjesto od 176 na indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

Komentiraj