Nenad Bakić: “Neke epidemiologe i stručnjake trebalo bi poslati na tečaj elementarne logike ili se zapitati o njihovom etičkom profilu”

“Prema nekim našim epidemiolozima valjda virus pobjegne u Njemačku pri samoj najavi mjera. Nemojte se smijati jer: ‘Zaraza se seli na sjever!?'”

Matematičar, investitor i analitičar Nenad Bakić u ponedjeljak se na svom Facebook osvrnuo na stanje s epidemijom koronavirusa, a posebno se osvrnuo na izjave nekih epidemiologa i članova Vladina Znanstvenog savjeta, poručujući da ‘agresivni agresivni aktivizam koji pokušava utjecati na cijelu naciju, bazirano na lažnim tvrdnjama, ima jako veliku težinu, pogotovo ako dolazi od službenih osoba’.

Bakić navodi da bi nekim epidemiolozima i stručnjacima iz srodnih polja trebao ili ‘tečaj elementarne logike’ ili ‘se zapitati o njihovom etičkom profilu’. Preispituje i izjave stručnjaka da je zatvaranje ugostiteljskih objekata ‘srušilo’ epidemiju koronavirusa u samo dva tjedna. Ističe da je potpuno jasno da je vrh epidemije u Hrvatskoj bio krajem studenog.

Kaže i da prema nekim našim epidemiolozima (tu se osvrće na izjavu Branka Kolarića da ‘je moguće da se virus prelijeva geografski’) virus ‘pobjegne u Njemačku pri samoj najavi mjera’. Dotaknuo se Bakić i etike poručujući da ‘tvrdnja da je vrh epidemija nastupio nakon vrha novih hospitalizacija je ipak tako očito neistinita da može biti samo svjesna laž’.

Objavu Nenda Bakića u nastavku pročitajte u cijelosti:

“Mislim da bi neke epidemiologe ili stručnjake iz srodnih polja (biologija, mikrobiologija, virologija … mediji često imaju iluziju da su oni #struka za pitanje epidemiologije) trebalo ili poslati na tečaj elememtarne logike ili se zapitati o njihovom etičkom profilu.

Naime, tvrde da je zatvaranje kafića i restorana ‘srušilo’ epidemiju u 2 tjedna (iako su prije tražili ‘najčvršće moguće mjere i tvrdili da one od 29.11. ništa ne znače ili će tek početi djelovati za 2 tjedna sa ‘zaravnanjem’ do kraja godine).

Potpuno je jasno da je vrh epidemije u RH bio krajem studenoga (Zagreb i Sjeverna Hrvatska 7-10 dana ranije).

Kao što se svi slažu, računanje na bazi ‘slučajeva’ nije točno zbog kašnjenja i mijenjanja pristupa testiranju, ‘nedovoljno’ testiranja i tako dalje. Učinak reduciranja listi čekanja za samo 1 dan unutar 7 dana znači povećanje broja ‘slučajeva’ za 14% u tom tjednu! Upravo to se i dogodilo u prva dva tjedna prosinca.

Zato imamo jako čvrste podatke (ovo je razmatranje uobičajeno u svijetu): nove hospitalizacije, stanje hospitalizacija i umrle.
Oni kasne, redom, oko 10-12, 15-20 dana, 20-ak dana za infekcijama. Pogledajte primjerice podatke CDC u komentaru. Poptuno je nemoguće da stvarni vrh ‘slučajeva’ bude nakon vrha novih hospitalizacija.

Za one koji ne vjeruju svojim očima i mozgu nego ‘Apelistima’, evo: “Ambriović Ristov: ‘Broj hospitaliziranih i umrlih kasni za brojem novooboljelih. I danas je kolega Polašek rekao da je otprilike 19 dana prosječno vrijeme od trenutka kad se netko zarazi do trenutka kada premine.'”
Svi ovi čvrsti parametri ukazuju na isto, a zajedno to ukazuju iznimno čvrsto (Bayesova logika: kolika je vjerojatnost da je dinamika vremenske serije smrti pogrešna AKO ukazuje na isto što i nove hospitalizacije i stanje hospitalizacija).

Sad imamo vrlo zanimljivu situaciju. Osim što je nevjerojatno govoriti da zatvaranje kafića i restorana preokreće (a ne samo ‘ima utjecaj’) epidemiju u dva tjedna (a npr. Njemačkoj i raznim drugim zemljama ni nakon 2 mjeseca ne dovodi do ničega, te čak niti lockdown), još je nevjerojatnije da se to dogodi za 0 dana, ili -2 dana. Prema nekim našim epidemiolozima valjda virus pobjegne u Njemačku pri samoj najavi mjera. Nemojte se smijati jer: “Zaraza se seli na sjever!? Epidemiolog Kolarić: ‘Moguće je da se virus prelijeva geografski’.”

Zanimljiv je slučaj Irske, gdje nakon 11 dana jako strogog lockdowna imamo eksploziju slučajeva (u komentaru). Kako to, ako restorani i kafići obaraju epidemiju u 0 dana?

Zašto sam spomenuo etiku? Zato jer agresivni aktivizam koji pokušava utjecati na cijelu naciju , bazirano na lažnim tvrdnjama, ima jako veliku težinu, pogotovo ako dolazi od službenih osoba (članovi Zn. savjeta). Zašto širenje fake news ovdje nije kažnjivo? Jer tvrdnja da je vrh epidemija nastupio nakon vrha novih hospitalizacija je ipak tako očito neistinita da može biti samo svjesna laž.

Tehnička napomena: korišteni su 7d pomični prosjeci, ali kako oni kasne 3 dana, pomaknuti 3 dana u lijevo. Ovo je radi preciznosti, ali nebitno za argument, pogledajte objašnjenje u komentaru. Korištenje softvera baziranog na Holt-Wintersovom modelu kao iluzije sofisticiranosti u ovu svrhu, bolje je ne komentirati …”

Komentiraj