“Nemar je prva iskra”: Hrvatske šume u zaštitu šuma od požara ulažu 16,3 milijuna eura

Autor:

15.12.2022., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatskog Caritasa gdje je najavljen
tradicionalni sredsnji promotivno-humanitarni dogadjaj programa „Za 1000 radosti“ – „Govori dobrim!“ sto ga na Trgu bana Josipa Jelacica u subotu 17. prosinca Hrvatski Caritas organizira u suradnji s Hrvatskim sumama d.o.o. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Hrvatske šume za provođenje mjera zaštite šuma od požara u 2023. ulažu 16,3 milijuna eura, istaknuo je u utorak predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, te predstavio protupožarnu kampanju “Nemar je prva iskra” jer 90 posto šumskih požara nastaje zbog nemara i nepažnje.

“Najugroženije su šume u mediteranskom dijelu, ali kako se klima mijenja požari sve više izbijaju i u gorskome dijelu. Imamo sve veći broj sunčanih i toplih dana na velebitskom i dinarskom masivu, ali zadnjih godina i u Gorskom kotaru. Sve to govori da moramo generalno sagledati opasnost od požara”, istaknuo je na konferenciji za novinare Dujić.

Ovoj kampanji pristupaju ozbiljno

Rekao je da njihova protupožarna kampanja “Nemar je prva iskra” govori da Hrvatske šume ozbiljno pristupaju zaštiti šuma od požara i da će nažalost iz godine u godinu morati trošiti sve više sredstava kako bi ih očuvali.

Požar nastaje u gotovo 90 posto slučajeva zbog nemara, od jednog nekontrolirano bačenog opuška, jedne staklene boce koja se razbije u prirodi, neugašene vatre nakon roštilja. Ako se ne spriječi početak tog požara, kaže Dujić, nastaju ogromni požari u kojima strada šuma, privatna imovina, ali i ljudi. Rekao je i da većina požara kreće sa zapuštenih privatnih poljoprivrednih površina, te je pozvao i lokalnu zajednicu da pomogne.

“Mi želimo apsolutno s ovom kampanjom poduzeti sve potrebno da do požara ne dođe. Vjerujemo da će kampanja uroditi plodom i da ćemo kraj rujna dočekati sa što manje opožarenih površina”, poručio je Dujić.

Istaknuo je da Hrvatske šume gospodare s 49 posto kopnenog prostora RH, protupožarnu preventivu provode tijekom cijele godine, a protupožarnu kampanju od 1. lipnja do 30. rujna, pogotovo u mediteranskom dijelu. Na tom prostoru raspolažu s 176 motrionica i 14 čvrstih objekata. Uz zaposlenike Hrvatskih šuma u tom razdoblju zapošljavaju i oko 320 sezonskih radnika koji vizualno motre na moguće izbijanje požara. Potpisali su i 74 ugovora s dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Videonadzor i na novih 20 lokacija

Na 48 lokacija diljem Jadrana postavljen je videonadzor (ukupno 96 kamera) koji je aktivan cijele godine, a do 15. lipnja bit će postavljen i na novih 20 lokacija na Istarskom poluotoku, na području Kvarnera i južnom području Ličko-senjske županije. Dujić se nada da će kroz iduće tri godine imati 100-postotnu pokrivenost na cijelom mediteranskom i planinskom dijelu RH. S vatrogasnim zajednicama poduzimaju se mjere i u nizinskom dijelu.

Dujić je rekao i da su od rujna prošle godine do danas Hrvatske šume izgradile oko 60 kilometara novih protupožarnih prometnica. Novi akcijski plan za kojeg očekuju da će vrlo brzo prihvatili Vlada RH, predviđa još oko 400 kilometara protupožarnih prometnica koje će se graditi u iduće tri godine, najavio je Dujić.

Protupožarnu kampanju “Nemar je prva iskra”, predstavila je rukovoditeljica Službe za ekologiju i zaštitu šuma Jasna Molc. Kampanja ima i dodatnu poruku “Spriječi požar prije no što nastane”, a ta će ideja biti provučena kroz protupožarni spot te propagandne materijale i plakate koji će biti i na engleskom jeziku te postavljeni uz autoceste, na plažama, na trajektima…. Žele upozoriti na tri ključna “okidača” požara – odbačenu staklenu bocu ili bilo kakav odbačeni otpad, neugašenu vatru te opušak.

Molc je pozvala građane da im pomognu u protupožarnoj zaštiti te čim vide požar odmah nazovu broj 193 ili 112.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.