Hrvatske šume objavile ‘krivi’ natječaj za posao u Novom Vinodolskom

Autor:

06.12.2022., Plaski - Na podrucju Sumarije Saborsko-Plaski zapocela je jesenske sadnje 210 ha nove sume u okviru aktivnosti projekta "Karlovac Karst" - razminiranje i zastita suma na krsu u natura 2000 podrucjima u jugozapadnom dijelu Karlovacke zupanije. predsjednik Uprave Hrvatskih suma Nediljko Dujic Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatske šume, javna tvrtka koja je dospjela u fokus javnosti nakon otkrića skandalozne razine zapošljavanja i uhljebljivanja ‘’preko veze’’ – u čemu su, kako je otkrio Nacional, sudjelovali i najviši Vladini i HDZ-ovi dužnosnici – ni kod primanja u radni odnos u vlastitim podružnicama na terenu nije u stanju formalno provesti propisanu zakonsku proceduru. Tako barem proizlazi iz oglasa dostupnog na internetskoj stranici ove tvrtke, kojim je u svibnju prošle godine tražena osoba za zaposlenje na radnom mjestu revirnika u Šumariji Novi Vinodolski: ondje stoji da je za to radno mjesto bila potrebna tek srednja stručna sprema – i to, kako je navedeno, ‘’upravni, ekonomski, gimnazija, šumarski ili drugi smjer’’ – premda pravilnici i sistematizacija radnih mjesta Hrvatskih šuma jasno propisuju da se kao revirnika može zaposliti isključivo osobu s visokom stručnom spremom šumarskog ili lovnog smjera.

Da apsurd bude veći, Hrvatske šume su na upit Nacionala najprije odgovorile da to nije točno, i to u poprilično osornom tonu, premda je ovakav oglas za zapošljavanje upravo u tom trenutku i dalje bio dostupan na njihovim stranicama. Nakon dodatne provjere na inzistiranje Nacionala, priznali su da se radi o njihovu propustu i uz ispriku objasnili da razlog leži u ‘’pogrešci prilikom migracije podataka na novi web portal koji je pušten u rad 15. prosinca 2022. godine’’.

‘’Preneseni su neki podaci istovremeno objavljenog oglasa u kojem se tražio administrator za UŠP Split’’, tvrde u Hrvatskim šumama prilažući i kao dokaz presliku njihove ‘’stare’’ internetske stranice, na kojoj doista stoji oglas za radno mjesto revirnika u Senju s visokom stručnom spremom i jednom godinom potrebnog iskustva.

Nacional je, uzevši u obzir gotovo nevjerojatna nedavna otkrića o zapošljavanjima upravo u ovoj državnoj tvrtki, dodatno provjerio što se dogodilo sa spornim oglasom i tko je na koncu zaposlen na ovo radno mjesto, a po dosad dostupnim informacijama čini se da pozadina nije dublja od najobičnije prizemne aljkavosti: na natječaj su se prijavila dva kandidata s kojima je povjerenstvo obavilo intervjue te je nakon selekcijskog razgovora zasnovan radni odnos s jednim diplomiranim inženjerom šumarstva. On je u Hrvatskim šumama trebao biti zaposlen na određeno vrijeme, samo do konca prošle godine i povratka jedne djelatnice s rodiljnog dopusta, ali ondje je nastavio raditi i nakon tog datuma. ‘’Osoba je trenutačno u radnom odnosu na mjestu revirnika temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme zbog povećanog opsega posla do 30. 06. 2023. godine’’, objasnili su u Hrvatskim šumama.

Ako u ovom slučaju zaposlenje i nije bilo ‘’namješteno’’, ostaje činjenica da u važnoj državnoj tvrtki ni nakon silnih afera nisu bili u stanju iz prve objasniti jedan naoko običan slučaj. Niti su bili svjesni što o popunjavanju vlastitih radnih mjesta stoji na njihovim internetskim stranicama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.