Nema suglasnosti: Bosanska stranka kazneno prijavila ministricu vanjskih poslova BiH zbog Pelješkog mosta

Gradnja Pelješkog mosta političarima u BiH još je uvijek sporna. Navode da ne postoji obostrana suglasnost za gradnju. Portal Klix u utorak piše da je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatskoj trebalo uputiti prosvjednu notu, što nije učinilo, pa je Bosanska stranka (BOSS) podnijela kaznenu prijavu protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović rekao je da je Biserka Turković propustila Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu zbog “obustave nezakonite gradnje Pelješkog mosta čime je nanesena nesaglediva šteta Bosni i Hercegovini u pogledu izlaska na otvoreno more”.

“Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dokazuje izdaju BiH jer je u svom odgovoru na zastupničko pitanje istaknuo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije uputilo notu Hrvatskoj iz razloga što bi se o tome trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH”, rekao je Ajanović.

Dodao je da predsjedavajući Vijeća ministara i njegova zamjenica, Biserka Turković, zaboravljaju da je slanje note Hrvatskoj, ali i tužba protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, zasnovano na službenim stavovima BiH kojima se ne dozvoljava gradnja Pelješkog mosta, a posebno iz razloga što nisu utvrđene pomorske granice BiH s Hrvatskom.

“Odluka Predsjedništva BiH iz 2007. godine i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz 2017. godine, pravno formalno obvezuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH na djelovanje u zaštiti granica i interesa BiH, neovisno od djelovanja sadašnjeg izdajničkog saziva Predsjedništva BiH”, zaključio je predsjednik Bosanske stranke.

Komentiraj