EPA/Olivier Douliery / POOL

Nema isprike za postupanje Sjeverne Koreje prema američkom studentu

Otac američkog studenta koji je u komi vraćen u Sjedinjene Države nakon pritvaranja u Sjevernoj Koreji rekao je u četvrtak da “nema isprike” za postupanje Pyongyanga prema njegovu sinu Ottu Warmbieru koji pati od neuroloških lezija.

Dvadesetdvogodišnji student je “stabilno, ali pati od teških neuroloških lezija”, rekao je glasnogovornik bolnice UC Health University u Cincinnatiju, gdje se mladić liječi, na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno s njegovim ocem, Fredom Warmbierom u tome gradu.

“Ponosan sam na Otta, mog sina, koji je zadnjih 18 mjeseci proveo pod režimom koji je isključen iz međunarodne zajednice, gdje je bio zlostavljan i izložen teroru, a sada se vratio obitelji”, dodao je njegov otac.

Mladić je uhićen u siječnju 2016. u Sjevernoj Koreji, kamo je doputovao u okviru novogodišnjeg putovanja. Sjevernokorejski Vrhovni sud osudio ga je na 15 godina prisilnog rada pošto je priznao da je iz hotela u Pyongyangu u kojemu je bio smješten, ukrao plakat na kojemu je bio ispisan politički slogan.

Kako navodi dnevnik The Washington Post, Otto Warmbier je dobio neku vrstu botulizma nedugo nakon suđenja u ožujku 2016. a nakon dobivanja sredstva za spavanje pao je u komu.

Fred Warmbier je odao priznanje Trumpovoj administraciji za posredovanje u Ottovu oslobađanju i povratku u domovinu, dajući do znanja da napori njegova prethodnika Baracka Obame nisu bili tako odlučni.

Komentiraj