pool/REUTERS/PIXSELL

Neki od političkih trenutaka koji su obilježili ovu godinu

Godina 2018. je bila vrlo živahna godina, jer se mnogo tog promijenilo u svjetskoj politici, zakonima i odnosima između država.

Ono što je godinama ili desetljećima bilo neprijateljstvo ili trajni sukob, rezultiralo je pomirenjem ili procesom uspostave nove vlade i ustavnog poretka.

Povijesni Summit u Singapuru donio je dogovor između Donalda Trumpa i Kim Jong Una te kasniji posjet južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina glavnom sjevernokorejskom gradu Pjongjangu. Dosad su već učinjeni veliki koraci na ponovnoj normalizaciji odnosa između susjednih država.

Sirija je dobila novu vladu koja je dobila legitimitet od međunarodnih organizacija i svjetskih država, veliki broj izbjeglica se vratio u gradove koji su pretrpjeli najveće uništenje, no i dalje zabrinjava situacija u određenim graničnim zonama.

Vođe u Južnom Sudanu su potpisale mirovni ugovor, koji je usprkos svemu “umirio” situaciju i zaustavio daljnje protjerivanje stanovništva, koje je zaštitu pronašlo i u kampovima Ujedinjenih naroda.

Jacob Zuma je odstupio s dužnosti južnoafričkog predsjednika, Xi Jinpingu je postao doživotni predsjenik NR Kine, a Vladimir Putin je po četvrti put izabran na dužnost.

Irska je “olabavila zakon o abortusu”, Saudijska Arabija je počela izdavati vozačke dozvole ženama, UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama u poljskome gradu Katowicama donijela je pravilnik o primjeni Pariškog sporazuma iz 2015. godine…

Pozitivne promjene treba pamtiti i dalje raditi na njihovoj implementaciji.

Komentiraj