Ne smiruju se strasti. Bjelica ponovno o neregularnosti natjecanja, ‘dopadicom’ reagirao i službeni Dinamo

Danas je konferenciju za medije u najavi susreta s Varaždinom u okviru 32. kola HT Prve lige održao trener i sportski direktor Osijeka Nenad Bjelica.

Iako je konferencija sazvana povodom spomenute prvenstvene obveze slavonskog prvoligaša, glavna tema ponovno su bili događaji koji su se odigrali nakon remija Rijeke i Osijeka (0-0) u prethodnom kolu odigranom na Rujevici.

Podsjetimo, Nenad Bjelica se tada obrušio na pomoćnog trenera Rijeke Vjekoslava Miletića, aludirajući da je njegova momčad igrala za Dinamo, a ne za sebe. Cijeli događaj ‘neobjašnjivo’ je uveličan i puštanjem snimke u javnost i to dokumentirane od strane službenog proizvođača ili distributera TV sadržaja Prve HNL.

Zbog takvog raspleta povodom svega reagirao je i službeni Osijek priopćenjem naslovljenim: “Vjerovali smo da stvari koje se događaju na terenu tamo i ostaju”.

Bjelica nakon remija s Rijekom: “Igrali ste za korporaciju, a ne za sebe”

Osijek reagirao na snimku Nenada Bjelice: Vjerovali smo da stvari koje se događaju na terenu tamo i ostaju

Novu epizodu otvorenog rata između suprotstavljenih struja domaćeg nogometa (u nikada neizvjesnijoj sezoni) dobili smo danas na spomenutoj konferenciji, koju prenosimo u (za kontekst posljednjih događaja) bitnijim dijelovima.

Preokret! Sudačka komisija na čelu s Brunom Marićem počinje s radom sljedeći tjedan

“Rekao sam da mislim da neće biti igrica. Rekao sam da vjerujem u sustav i u sve što se treba događati. Međutim, tako je kako je. Moramo to prihvatiti. Vi ste novinar, pa znate što je novinarski kodeks. Mi smo klub, pa znamo što je klupski kodeks. Znamo što se objavljuje, što se ne objavljuje, o čemu se priča, o čemu se ne priča. To nek ide na čast onima koji su to objavili.

Ja samo mogu reći da nisam u nijednom trenutku demantirao ništa što sam rekao i stojim iza svake izgovorene riječi. Žao mi je zbog psovki, ali psovke se govore u afektu. Igrač na treningu kad promaši šansu, opsuje. To su neke normalne stvari, ali dobro. Ako je najveći problem hrvatskog nogometa to što Bjelica psuje, onda sad to zna cijeli hrvatski nogomet, pa je sada i meni malo lakše. Ali još je Bjelica napravio par dobrih stvari u hrvatskom nogometu, tako da možda bi se moglo o tome pričati.

Kažem, stojim iza svake svoje izgovorene riječi i razgovarao sam o tome s gospodinom Damirom Miškovićem u utorak. Izrazio mu svoj ‘frust’, svoje nezadovoljstvo s nekim stvarima koje su se događale u zadnja četiri mjeseca. Sadržaj tog razgovora ostaje između dva muškarca, dva čovjeka koja su sjajno surađivala u prošlosti, sve dok nismo postali konkurenti, sve dok nismo postali bolji. Tako da sve što sam mu rekao, rekao sam mu u lice, ne preko novina, ne tražeći medijske skandale.

Ružno je da se iz njihovih redova mene cinka, jer ako se krenemo cinkat znamo tko će izvući deblji kraj” – uvodno je o svemu izjavio Bjelica.

Na pitanje što očekuje od Varaždina, poslije kratkog osvrta na suparničku momčad, ponovno je počeo o razlozima svojih reakcija i izjava: “U Varaždinu je isto bilo teško, iako smo tamo bili dosta uvjerljiviji nego u zadnje dvije utakmice, ali danas se svatko u nogometu za nešto bori i najnormalnije je da daju svoj maksimum u svakoj utakmici. Kažem, poštujemo Varaždin, poštujemo njihovu ekipu, poštujemo i trenera, mog prijatelja, zajedno smo igrali u juniorima i želim mu sve najbolje u borbi za ostanak.

Međutim, oni će braniti svoje interese što je jedino normalno i jedino logično da u ovoj situaciji svatko brani svoje interese i da ne igra za nikoga drugoga”.

Na pitanje hoće li ga “stanje s korporacijom u hrvatskom nogometu odgurati iz HNL-a, iz Osijeka”, glavni čovjek sportskog segmenta slavonskog prvoligaša je odgovorio: “Znate kako se kaže, što te ne ubije, to te ojača. Ja sam na udarce navikao, nije mi to nikakva novost. Rekao sam to puno puta, da sam na sedmom mjestu, vjerojatno me ne bi nitko napadao.

S druge strane, neovisan sam čovjek. Mogu u lice reći svakom dužnosniku u hrvatskom nogometu, svakom treneru, svakom sportskom direktoru, svakom igraču, sve u glavu. Čist sam kao suza. Ne bavim se nikakvim muljanjima, manipulacijama, kombinacijama. Rekao sam, ili pošteno ili nikako.

Što se mene tiče ja ću svoj ugovor koji traje još dvije godine odraditi sigurno, ako se nešto ne dogodi u međuvremenu jer uvijek se nešto može dogoditi. Plan mi je da odradim ugovor do kraja i nadam se da ćemo u tom periodu osvojiti neku titulu. Radimo na tome.

Isto tako radit ćemo na uspostavljanju boljih odnosa u hrvatskom nogometu, na tome da ovo prvenstvo i HNL budu što regularniji. Kad govorim što regularniji ne mislim na suđenje, ali ćemo voditi računa i o tome i dati prijedloge da ako mogu zagrebačkim klubovima svirati suci iz okolice Zagreba, onda to može i Osijeku sudac iz Donjeg Miholjca ili iz Đakova. To su neke nelogičnosti koje postoje. Igrate u Gorici s Goricom, a sudi vam sudac iz Zagreba, a ne može vam suditi sudac iz Donjeg Miholjca u Osijeku. Znači tu nema nikakve logike.

Za to ćemo se boriti. Borit ćemo se da prvenstvo bude regularno. Što to znači? Danas je vaš jedan kolega napisao u Glasu Slavonije, Keller, da nijedna ekipa nema na posudbi više od jednog igrača iz jednog kluba. Zamislite da u Španjolskoj igraju Real Madrid i Getafe i da Getafe ima četiri igrača Real Madrida. Kako bi to izgledalo, kakav bi to skandal bio. To što imamo ovdje u Hrvatskoj to nigdje ne postoji, takav monopol jednog kluba.

Reći ćete mi ‘Bio si u tom klubu’. Da, bio sam u tom klubu. U prvoj sezoni niti jednog igrača nismo imali na posudbi u niti jednom hrvatskom klubu. Osvojili smo prvenstvo s 25 bodova prednosti ispred drugog i s 30 bodova ispred trećeg. U drugoj sezoni, po jedan igrač na posudbi u četiri kluba, jedino u Lokomotivi dva igrača. Znači, apsolutno sve regularno.

Sada imamo situacije da određeni hrvatski klubovi imaju po četiri igrača iz Dinama. Nemojte misliti da je to regularno prvenstvo. To nikada neće biti regularno prvenstvo. Borit ćemo se da se to promijeni. Iako moj dugogodišnji, pa rekao bih i prijatelj, Damir Mišković, misli da je budućnost u posdubama, borit ćemo se da to tako ne bude. Jer ja mislim da nije budućnost u tome da imaš četiri igrača u jednom klubu. Što je onda budućnost? Da sljedeće godine bude osam igrača iz jednog kluba u Rijeci ili Belupu ili Varaždinu ili Istri? Pa kakva je to regularnost natjecanja? Nikakva.

Borit ćemo se protiv toga. Da li ćemo uspjeti ne znam, ali na to treba ukazivati. I zato kažem, suci nisu najveći problem hrvatskog nogometa iako ćemo se boriti i da ta regionalizacija sudaca bude drugačija, a ne da zadnjih deset kola svaku utakmica Osijeka sudi sudac iz okolice Zagreba, ili bude u VAR sobi, pa to nije normalno u ovoj fazi kad smo tako osjetljivi. Nije normalno ni da se napravi pritisak na te ljude koji možda imaju najpoštenije namjere.

Tako da sve to skupa nas čini dosta frustriranim, ali borit ćemo se protiv toga, pa ćemo vidjeti što će biti.

Ove zime smo imali pokušaje, pokušaje posuđivanja naših igrača u Slaven Belupo i Istru npr. Htio sam poslati igrače da ih mi plaćamo, samo da igraju. To su igrači koji imaju već po tridesetak, pedesetak utakmica u HNL-u, a ti klubovi su se odlučili na igrače iz Dinamove B momčadi koji još nisu kročili ni na teren Prve HNL. Ne znam da je ta kvaliteta njihova toliko bolja od naših igrača. Mi nismo imali šanse. Zato smo ih posudili u Diosgyor, Slobodu iz Tuzle, Zrinjski, a u hrvatski klub nismo mogli. Imamo jednog igrača u Šibeniku i jednog u Istri i to je to. Nismo imali šanse. Protiv toga ćemo se boriti, pa ćemo vidjeti što će biti”.

O eventualnom utjecaju događaja na stanje u svlačionici: “Ne pričamo o tome. Ne utječe na odnose u svlačionici. Ovo se tiče mene i kluba i klub je jučer izdao priopćenje i dao mišljenje o cjelokupnoj situaciji. Bit ćemo i dalje klub koji će težiti normalizaciji odnosa u hrvatskom nogometu. Bit ćemo klub koji će dočekivati svoje goste onako kako zaslužuju, ali i klub koji će znati odgovoriti svima koji budu na bilo koji način pokušavali ugroziti suverenitet ovoga kluba ili trenera koji tu sjedi. Tako da budite sigurni da ćemo se boriti. Ne preostaje nam ništa drugo. Mi smo David u odnosu na Golijata i zato me boli što jedan klub koji je dugo bio David i trebalo mu je pet godina da sruši Golijata, pa da se on tako okrenuo protiv Nenada Bjelice i ovoga kluba. To me jako boli i zbog našeg odnosa koji je bio stvarno sjajan. Ne mogu reći ‘otac-sin’, ali kada vam netko spava u kući, kada vam netko šalje privatni avion da bi vas doveo na rođendansku zabavu, kad s nekim pedeset puta ručate, večerate, kada vas netko zove prošle godine u osmom mjesecu da bi mu dali, dok sam bio slobodan trener, mišljenje o njegovom kadru, ekipi. Kad bi nekome čestitao: rođendande, nove godine, božiće, uskrse, sve živo. I onda se taj netko okrene protiv tebe jer si ga ugrozio na sportskom terenu. To jako boli i zbog toga sam jako razočaran. Ne znam što je to trebalo gospodinu Miškoviću da se okrene protiv NK Osijeka u trenutku kada je rušio sudačku organizaciju.

Prvo mislim da se to tako ne radi. Da dopredsjednik HNS-a to ne može tako raditi. To nije nivo komunikacije koji želimo u hrvatskom nogometu. Kao drugo, ako rušiš već nešto, ruši zbog sebe. Nemoj prozivati druge klubove, nemoj stavljati Osijek u svoja usta, nemoj stavljati Nenada Bjelicu i moje igrače. Pusti nas na miru da radimo. Sve što smo ostvarili, ostvarili smo pošteno na terenu i tako će biti i dalje.

Dočekani su gosti iz Rijeke ovdje u kup utakmici kao Real Madrid. Makli smo iz VIP lože naše ljude da bi svi njihovi ljudi sjeli. Znači, devedeset minuta konstantnog vrijeđanja mene i mojih igrača iz VIP-a. Je li to nivo koji želi gospodin Mišković sa svojom delegacijom. Ako želi to će imati. Mi se ne želimo tako ponašati, želimo se ponašati kulturno, ali ako budemo isprovocirani znat ćemo odgovoriti”.

Za kraj je Bjelica zaključio: “Ponavljam, nema logike da bilo koji klub u HNL-u ima toliko svojih igrača u drugom klubu. Kažem, bio sam dvije godine u sustavu Dinama i osvojio dvije titule bez ikakve, ali ikakve mrlje, ikakvih posudbi, ikakvih kombinacija. I sad kad se sjetim pitanja Zdravka Mamića, jedno sto puta me pitao ‘Pa, Nenade, jel ti nešto treba?’. Kažem mu: ‘Ne treba mi ništa’. ‘Pa, ljubavi, jel tebi treba nešto’, kažem mu ‘Ne treba mi Zdravko stvarno ništa, sve je pod kontrolom. Vidiš da je dvadeset bodova prednosti’.  Sad razumijem poruku tog pitanja. Sad razumijem. Meni tada ništa nije trebalo, a sada vidim što se radi i kako se radi i dobro, to ide svakome na njegovu čast”.

Nedugo nakon okončanja konferencije za medije Nenada Bjelice, GNK Dinamo je na službenom Facebook profilu objavio sljedeći sadržaj (op.a. službena Rijeka, Damir Mišković, a i Hrvatski nogometni savez još uvijek su bez ikakvih komentara).

Komentiraj