U utorak ujutro na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću, Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru, koje se tereti da su Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U Osijek je danas stigao i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, koji svjedoči o svom transferu iz Dinama u Tottenham, te o aneksu ugovora. Modrić je jutros na sud stigao bez komentara, a nakon njega stigli su i Zdravko i Zoran Mamić. Zoran Mamić tako se prvi puta pojavio na sudu od početka postupka.

“U Dinamo sam došao kad sam imao 14 godina. Bio sam ovdje do svoje 22. godine. U međuvremenu sam bio na dvije posudbe, u Zrinjskom iz Mostara i u Inter Zaprešiću. U Tottenham Hotspur sam prešao za otprilike 21 milijun eura. Dio novca je isplaćen meni temeljem aneksa ugovora koji sam potpisao s Dinamom u omjeru 50:50. S time sam razgovarao s gospodinom Mamićem, to sam potpisao kad sam sklopio prvi profesionalni ugovor. Prisutni su bili još jedino moji roditelji”, rekao je Modrić dodajući da se ne sjeća kada je to bilo, ali i kako je anekse potpisivao svaki put kad bi produživao ugovor.

Modrić je naveo i kako se ne može sjetiti kako je došlo do priče i poticanja o podjeli transfernog obeštećenja. “U Aneksu stoji kako u slučaju transfera podjela ide pola pola između kluba i mene. Mislim da nisam dobio primjerak tog aneksa kojeg je vjerojatno potpisao Zdravko Mamić”, izjavio je.

Tužitelj Tonči Jurajić je Modriću pokazao potpisani aneks s datumom iz 2004. godine, a Modrić je rekao da misli kako ga je potpisao kada je 2008. godine odlazio iz Dinama. Modrić je objasnio kako je odlazio u inozemstvo 2008. te je tada inzistirao da taj novac bude u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu i zato je tada potpisan.

U raspravu se u jednom trenutku uključio i Zdravko Mamić, a sudac ga je opomenuo i zaprijetio mu novčanom kaznom. “Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ, kaznit ću vas novčano. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered”, rekao je sudac Mamiću, koji mu je odgovorio: “Ne zbunjujem ga ja, nego tužitelj. Meni visi 10 godina zatvora”.

Modrić je rekao kako su potpisali građanski ugovor. “Njime je regulirano kome što pripada, pri čemu sam ja inzistirao da nakon toga on više nema nikakva potraživanja od mene i da raskinemo taj građanski ugovor te da se Mamić odrekne budućih potraživanja koja bi mu pripadala po građanskom ugovoru”, rekao je.

Petković je potom Modriću predočio dijelove iskaza danog uskoku, kada je rekao da je u nekoliko navrata razgovarao s Mamićem, gdje mu je on obećao da će dobiti određeni novčani iznos od transfera, ne spominjući točno koliko. Modrić je 2015. godine izjavio kako se tu radilo o usmenom dogovoru. Danas, pak, tvrdi kako je tad vjerojatno pogriješio.

“Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u Uskoku i vjerojatno sam pogriješio”, kazao je Modrić.

Nakon što mu je Petković predočio a je na ispitivanju u USKOK-u izjavio da je nakon transfera u Tottenham sačinjen aneks između Dinama i njega o podjeli transfera, jer mu je Mamić rekao da je nužno potpisati taj aneks kako bi dobio svoj dio novca, Modrić je rekao da to nikada nije rekao. “Rekao sam vam tada da se ne mogu sjetiti. Govorio sam tada o tome da mi je bio cilj razriješiti građanski ugovor između Mamića i mene i razgovarali smo isključivo o podjeli transfera između nas dvojice. To vi vrlo dobro znate”, kaže Modrić.

Dodao je da je građanski ugovor s Mamićem potpisao po dolasku u Dinamo. Prvo s Agencijom, a kada je napunio 18 godina s Mamićem. “Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika”, rekao je.

Objasnio je da je isplata novca išla na način da je, nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela bi na njegov privatni račun, a onda bi,sukladno građanskom ugovoru kojeg je imao s Mamićem, slijedile uplate Mamiću. “Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju”, rekao je u svjedočenju Modrić.

O aneksu ugovora sutra bi na sudu trebao svjedočiti nogometaš Liverpoola Dejan Lovren. Radi se o transferu iz Dinama u Lyon 2008. godine.

Tužiteljstvo Zdravka Mamića u optužnici tereti da je izvlačeći novac iz “Dinama” nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za protupravnu imovinsku korist od 38,1 milijuna kuna, zbog čega je Uskok predložio oduzimanje nepripadne imovinske koristi.

Osim ovog slučaja koji je u travnju prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudaca Uskok je naknadno, zbog izvlačenja novca iz Dinama pokrenuo još tri istrage, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu. Uskok sumnja da je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno preko 280 milijuna kuna.

Prema Uskovoj optužnici, polovica odštete od transfera Luke Modrića u Tottenham neosnovano je isplaćena iz Dinama, jer je obeštećenje u cijelosti pripadalo maksimirskom klubu. Zdravko Mamić je, tvrdi USKOK, kako bi sebi pribavio znatnu imovinsku korist, neosnovano obvezao Dinamo da Modriću isplati 50 posto odštete. Učinio je to, prema optužbi, sklapanjem fiktivnog aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Modrićem, i to nakon što se igrač prilikom transfera odrekao svih potraživanja. Modriću je naknadno isplaćeno 80 milijuna kuna, od kojih je odbijen porez od 14,2 milijuna kuna. Modrić je potom od preostalih 66 milijuna proslijedio Zdravku Mamiću i s njim povezanim osobama 52 milijuna kuna, a za sebe je zadržao ostatak.

Komentiraj