Nasip kod Donjeg Miholjca ojačavalo 200 osoba. Postavili 20 tisuća vreća s pijeskom

Autor:

11.08.2023., Osijek -  Radi visokog vodostaja, Drava se pocela izlijevati kod zooloskog vrta u Osijeku. Photo: Borna Jaksic/PIXSELL

Photo: Borna Jaksic/PIXSELL

U pojačavanje nasipa na rijeci Dravi kod Donjeg Miholjca angažirano je 200 osoba te ugrađeno 20 tisuća vreća s pijeskom zbog saniranja procjednih voda, rečeno je u petak u Donjem Miholjcu nakon sastanka članova Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite.

U Miholjcu su na snazi mjere izvanrednog stanja, a zaključeno je da uz tok Drave na području Osječko-baranjske županije nema većih problema ni opasnosti od poplava.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Mato Lukić istaknuo je da su sve operativne snage u punoj pripravnosti i spremne za intervencije.

“Jučer poslijepodne i tijekom noći angažirali smo oko 200 ljudi, kako bi intervenirali na  ojačanju nasipa kod Donjeg Miholjca”, rekao je načelnik, dodavši da ni u narednom razdoblju ne očekuje veće probleme i intervencije u praćenju vodenog vala prema Osijeku i dalje.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević rekao je da se u intervenciju ojačanja nasipa išlo zbog saniranja procjednih voda pri čemu je ugrađeno 20 tisuća vreća s pijeskom.

“To su uobičajeni događaji kada dolazi do procjeđivanja vode, što se uredno sanira izjednačavanjem tlakova pomoću zdenaca, ali nije bilo pucanja nasipa”, dodao je, ocijenivši da je situacija pod kontrolom i na tom području te ne očekuje veće probleme.

Prema njegovim riječima dežurne službe i dalje 24 sata dnevno prate stanje na terenu.

“Očekujemo da će izvanredno stanje trajati oko dva dana, dok se vodostaj ne stabilizira”, kazao je Kovačević te naglasio da se u skladu s kretanjem vodenog vala i težište aktivnosti operativnih i dežurnih snaga usmjerava nizvodno, prema Belišću, Petrijevcima i Osijeku te do samog Dunava.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić zahvalio je svima koji su sudjelovali u postavljanju nasipa koji je izdržao jučerašnji dolazak visokog vodenog vala.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.