Napadač bio poznat obavještajnim službama, policija nije mislila da je sposoban isplanirati napad

U terorističkom napadu koji se dogodio u ponedjeljak u Beču ubijene su četiri osobe, a policija je ustrijelila i ubila jednog napadača. Ozlijeđeno je najmanje 15 osoba

Ministar unutarnjih poslova Austrije Karl Nehammer kazao je da napadač koji je upucan bio radikaliziran te da je bio simpatizer ISIS-a. Napadač je nosio i nešto što je izgledalo kao pojas s eksplozivom, ali pokazalo se da se radi o lažnom eksplozivnom pojasu.

Radi se o 20-godišnjem mladiću koji je rođen i odrastao u Beču i bio je poznat obavještajnim službama. Kako pišu mediji, bio je jedan od 90 austrijskih islamista koji je želio otići boriti se u Siriju.

Kurtin S. je “albanskih korijena”, no njegovi roditelji su iz Sjeverne Makedonije, napisao je na Twitteru Florian Klenk, urednik tjednika Falter. Policija je bila uvjerena da nije sposoban isplanirati napad u Beču, dodaje Klenk.

Napadač je bio osuđivan za povezanost s terorističkom organizacijom, potvrdio je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Napadač je austrijski državljanin te državljanin Sjeverne Makedonije, kazao je ministar.

Po njegovim riječima, mladić koji je osumnjičen da je u ponedjeljak navečer izveo teroristički napad osuđen je u travnju 2019. jer je pokušao otići u Siriju i pridružiti se ekstremističkoj Islamskoj državi.

Napadač, kojega je ubila policija, bio je osuđen na kaznu zatvora od 22 mjeseca, ali je u prosincu pušten na uvjetnu slobodu, potvrdio je ministar.

Napadač, kojeg je ubila policija, i ostali potencijalni napadači, izveli su u ponedjeljak navečer koordinirani napad sa šest lokacija, počevši s pucnjavom ispred glavne bečke sinagoge.

Prema očevicima, napadači su mecima iz strojnica zasuli ljude u prepunim barovima i kafićima koji su htjeli iskoristiti posljednju večer prije stupanja na snagu policijskog sata uvedenog u cilju suzbijanja zaraze covidom-19.

Nehammer je kazao da je tijekom pretrage doma jednog od napadača zaplijenjen video materijal, a policija istražuje njegove potencijalne veze.

 

Komentiraj