FaH

NAPAD U BERLINU: Osumnjičeni Tunižanin služio 4 godine zatvora u Italiji

Tunišanin osumnjičen za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100.000 eura, bio je četiri godine u talijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu, objavili su talijanski mediji u srijedu.

Anis Amri (24), za kojim traga njemačko pravosuđe, osumnjičen je za napad kamionom u ponedjeljak u Berlinu u kojem je ubijeno 12, a ozlijeđeno 48 osoba.

U Italiju je pobjegao nakon revolucije 2011. u Tunisu kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Talijanska agencija ANSA prenijela je da su talijanske vlasti htjele izručiti Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, piše agencija.

Nakon odslužene kazne 2015., bio je prevezen u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli te je po isteku zakonskog roka morao napustiti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015., a u kolovozu 2016., mu je odbijen zahtjev za azilom, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije gdje je živio i podnio zahtjev.

Prema njemačkom dnevniku bio je na popisu potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom.

Tuniške vlasti dosad su izražavale sumnju da je Amri njihov državljanin, a potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su u srijedu iz  Tunisa, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralph Jaeger u srijedu. Jaeger je dodao da tu činjenicu ne želi komentirati.

Njemačke vlasti objavile su i da je tuniška antiteroristička policija ispitala u srijedu Amrijevu obitelj koji je u svojoj domovini bio nekoliko puta uhićen zbog navodnog korištenja droge.

Njemačka je u srijedu ponudila do 100.000 eura nagrade za informacije koje bi vodile uhićenju Amrija uz objavljene fotografije i napomenu da može biti nasilan i naoružan.

Komentiraj