Nakon pobjede na parlamentarnim izborima Andrej Plenković kreće u svrgavanje Milana Bandića

Zagrebački je gradonačelnik doživio pravi izborni debakl, a u nekim izbornim jedinicama njegova stranka nije osvojila niti jedan posto glasova

Nakon što su HDZ i premijer Andrej Plenković odnijeli premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima prošle nedjelje, u toj su stranci već krenuli razmišljati o idućim lokalnim izborima koji su na rasporedu na proljeće iduće godine. Kako doznaje Nacional jedan od glavnih ciljeva HDZ-a će biti osvajanje vlasti u Gradu zagrebu i svrgavanje dugogodišnje vladavine Milana Bandića. U HDZ-u je već krenula potraga za kandidatima za gradonačelnika Zagreba, ali konkretnih imena još nema. U HDZ-u su ohrabreni s izbornim rezultatima budući da su nakon dugo vremena pobijedili u svim izbornim jedinicama u kojima su glasali birači s područja Grada Zagreba, a posebno je iznenađujuća pobjeda u 1. izbornoj jedinci koja je do sada bila utvrda SDP-a. S druge strane, aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svim je tim izbornim jedinicama doživio pravi debakl te je očito da njegovi politički suparnici smatraju da se njegova vladavina Zagrebom bliži kraju.

Iako je već i sama činjenica da Bandić sa svojom strankom nije osvojio nijedan mandat u Saboru dovoljno poražavajuća, brojke iza tog podbačaja za Bandića su još gore i pokazuju totalni krah njegove politike. Naime, Bandić je u drugoj izbornoj jedinici, gdje je i nosio listu svoje stranke, dobio 2,24 posto glasova birača; točnije, za tu listu glas su dala 3804 birača. Sam Bandić dobio je 1789 preferencijalnih glasova, što je daleko najviše što je netko dobio na listama Stranke rada i solidarnosti na ovim izborima. Usprkos tim glasovima Bandić je ostao daleko od izbornog praga u izbornoj jedinici u kojoj je prije četiri godine dobio 9,24 posto glasova.

Svu bijedu Bandićeve politike i kaznu birača za njegovu politiku „žetončića“ kojoj je sam dao ime i s njom se hvalio, pokazuje činjenica da je drugi na listi u 2. izbornoj jedinici, Jozo Milićević, dobio nevjerojatnih deset (10) preferencijalnih glasova. Jozo Milićević inače je poznat i kao jedan od prebjega sa sjednice Gradske skupštine koji su u prosincu 2018. spasili Bandićev proračun, kada je zbog njegova glasa izbjegnuto raspuštanje Gradske skupštine.

No brojke u 2. izbornoj jedinici još su i dobre kada se usporede s brojkama u preostalim jedinicama koje obuhvaćaju Grad Zagreb. Potpuni debakl Bandić je doživio u 1. izbornoj jedinici u kojoj je lista koju je predvodio Ljubo Jurčić osvojila za Bandića ponižavajućih 1,01 posto ili 1760 glasova birača. Sam Ljubo Jurčić dobio je 337 preferencijalnih glasova, dok je Bandićeva zamjenica Jelena Pavičević Vukičević dobila njih 167, što je još uvijek više od broja preferencijalnih glasova glavnog tajnika SDP-a Nikše Vukasa koji je na listi Restart koalicije u istoj izbornoj jedinici dobio 132 glasa, ali unatoč tome ulazi u Sabor. Kakvo je mišljenje birača o Bandićevoj politici prema bolnici Srebrnjak i bivšem ravnatelju Bori Nogalu, možda najbolje ocrtava broj preferencijalnih glasova Ane Stavljenić-Rukavine koja je dobila dvadeset i četiri (24) preferencijalna glasa birača u 1. izbornoj jedinici. Slične su brojke i u 6. izbornoj jedinici gdje je lista Bandićeve stranke koju je nosio javnosti malo poznat Zvonko Kunić osvojila 1,15 posto ili 1691 glasova birača. Sam Kunić je dobio 406 preferencijalnih glasova, a drugi na listi, dugogodišnji Bandićev bliski suradnik Miodrag Demo, dobio je čak 157 glasova, što je u usporedbi s nekim njegovim stranačkim kolegama i solidan rezultat. Treba napomenuti da je i u 6. izbornoj jedinici Bandićeva stranka na prošlim izborima prešla izborni prag te je osvojila 7,58 posto glasova.

Najgori rezultat Bandićeva stranka zabilježila je u 7. izbornoj jedinici, koja obuhvaća zapadni i južni dio Zagreba. Listu je tu nosila politička ptica selica Gordana Rusak za koju se više i ne zna u kojim je sve strankama bila. Na ovim izborima Gordana Rusak nosila je izbornu listu koja je osvojila 0,77 posto ili 1477 glasova. Sama Gordana Rusak dobila je 116 preferencijalnih glasova, a proslavio se nije ni vječni Bandićev financijski stručnjak Slavko Kojić koji je dobio trideset i jedan (31) preferencijalni glas. Treba napomenuti i da se umirovljeni general Vlado Šindler Bandiću odužio na tome što ga je postavio kao koordinatora u zagrebačkoj Čistoći s velikih devet (9) preferencijalnih glasova. Nakon svih tih brojki može se zaključiti da je Milanka Opačić sa 102 preferencijalna glasa, koliko je ostvarila s 14. pozicije u 7. izbornoj jedinici, postigla zavidan izborni rezultat.

Komentiraj