Nakladnici ususret Danu žena: Tri povijesne junakinje, triler ‘Skrivene namjere’, nova knjižara u Buzinu

U ponedjeljak se obilježava Međunarodni Dan žena. Dan je to kad se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Žene se slavi svaki dan, a posebno kroz mjesec ožujak, kad se obilježava Dan žena i polako se budi proljeće. Posebno je to vidljivo u književnosti, u kojoj literarne junakinje iz povijesti svojim pričama inspiriraju i suvremenu publiku koja se danas nosi s drugačijim, a opet tako istim problemima. Tu su i suvremene protagnostice – snažne, osjećajne, moćne, ali istovremeno i ranjive žene.

Nakladničke kuće pripremile su za mjesec ožujak prijedloge za idealno proljetno štivo u kojima glavnu ulogu igraju upravo žene. Sve se ovo idealno uklapa u godinu 2021., koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja.

Lumen: Povijesne i književne junakinje kojima se divimo i danas

Ova nakladnička kuća prepoznala je tri junakinje i povijesna lika kao primjere snage, suverenosti i motiviranosti bez kompromisa.

PHOTO: Školska knjiga

C.W Gortner: Carica Romanovih

Raskošne palače i saloni Sankt Peterburga, kočije od zlata i kristala, krzna od hermelina i carska kruna Romanovih… Potom bojišnice Prvog svjetskog rata i boljševička čizma, a na kraju i pad Ruskog Carstva – životna je priča Marije Fjodorovne, ruske carice koja je pokušala spasiti Rusko Carstvo.

Weina Dai Randel: Mjesec u palači

Prvi dio duologije Carica sjajna Mjeseca živo opisuje drevnu Kinu u 7. stoljeću, u doba dinastije Tang, kada su ljubav, ambicija i odanost mogle značiti i život i smrt. Mlada žena odlučila je vratiti čast obiteljskom imenu. Odlučna u toj nakani, na dvoru prepunom intriga, nije dopustila da joj itko stane na put.

Allison Pataki: Sisi – Mlada carica

Mlada carica potresna je priča o petnaestogodišnjoj djevojci strastveno zaljubljenoj u svojega supruga, cara Franju Josipa, koja razotkriva ljudske mane i slabosti iza blještavih kulisa najmoćnijeg europskog dvora u drugoj polovici 19. stoljeća.

Allison Pataki: Sisi – U potrazi za slobodom

Elizabetu odmilja zvanu Sisi, udanu za cara Franju Josipa, narod je obožavao i proglasio je svojom vilinskom kraljicom, ali iza toga vanjskog blještavila skriva se mudra i nesretna žena. Romantična, strastvena i posvećena očuvanju carstva, Sisi, modna ikona 19. stoljeća, odlučna je u namjeri da spasi carstvo. Može li spasiti i sebe?

Znanje donosi triler iz pera koautorica Greer Hendricks i Sarah Pekkanen

Nakon svjetskog uspjeha koji su postigle romanom ‘Ona između nas’, autorice Greer Hendricks i Sarah Pekkanen predstavljaju ‘Skrivene namjere’, triler koji nas tjera da razmislimo jesu li moral i etika doista važni kad štitite one koje volite.

“Jessica Farris mlada je žena kojoj je potrebna dodatna zarada pa se prijavljuje za sudjelovanje u znanstvenom istraživanju na njujorškom sveučilištu pod vodstvom psihijatrice, doktorice Shields. Na početku, pitanja su općenite naravi o moralu i etici, no kako istraživanje sve više napreduje i pitanja postanu stvarni zadaci, Jess počinje osjećati da doktorica zna sve o čemu ona razmišlja – i što skriva.

Kako Jessina paranoja raste, a odnos s doktoricom Shields postaje zahtjevniji, Jess više ne razaznaje što je u njezinu životu stvarno, a što je dio istraživanja. Uhvaćena u mrežu prijevare i ljubomore, ubrzo shvaća da neke opsesije mogu postati smrtonosne…”, navodi se u najavi knjige.

Knjiga je dostupna u svim knjižarama te na webshopu Znanja.

PHOTO: Znanje

Fraktura: Promocija knjige priča Korane Serdarević ‘Gušterov rep’

U ponedjeljak u 20 sati održat će se promocija knjige priča Korane Serdarević ‘Gušterov rep‘. Predstavljanje knjige održat će se uz provođenje i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a broj posjetitelja bit će ograničen na 12, a uz autoricu o knjizi će govoriti Ivana Bodrožić i Seid Serdarević. Svi zainteresirani promociju i razgovor moći će pratiti uživo i na YouTube kanalu Fraktura Najbolja Literatura.

“Samo najbolji pisci uspijevaju od svakidašnjih situacija stvoriti veličanstvene priče. Jedna je od takvih majstorica pripovijedanja Korana Serdarević, čije su priče napete poput strune te, savršeno ugođene, rezoniraju kristalno jasno i još dugo odzvanjaju u čitateljevu uhu.

Gušteru rep može iznova narasti, no jednom proživljene traume ostavljaju ožiljke s kojima treba znati živjeti. Mračne i optimistične, pune životnosti i realnosti, priče Korane Serdarević otkrivaju tajne svjetove naših susjeda, prijatelja, rođaka i nas samih”, navodi se u najavi knjige.

U međuvremenu, Fraktura je u nedjelju, kao najavu predstavljanja knjige, objavila priču “Jaje” Korane Serdarević iz spomenute zbirke “Gušterov rep”.

Otvorena knjižara Hoću knjigu na južnoj strani Zagreba

Početkom ovog tjedna svoja je vrata otvorila osma knjižara Hoću knjigu, i to u Buzinu – u trgovačkom centru Supernova na mjestu nekadašnjeg dućana s dječjom opremom.

Arhitekti kažu: “Prepoznatljiv karakter knjižare prostoru je dan kroz dizajn mobilijara i rasvjete. Kombinacijom antracit sivog metala i svijetlog drva nastojali smo stvoriti smiren i ugodan prostor koji će omogućiti fleksibilnost u korištenju i izlaganju proizvoda. Niša za čitanje s osvijetljenim „nebom” od letvica mjesto je na kojem trgovina postaje dnevni boravak i kojem će se, nadamo se, posjetitelji rado vraćati”.

Hoću knjigu u posljednje je tri godine postao poznat po svojim događanjima, no kako organizirati svečano otvorenje knjižare kada su na snazi stroge mjere? “Od samog početka epidemiološke krize iznimno oprezno pristupamo organizaciji događanja i samog rada u knjižarama. Iz tog razloga, otvorenje ćemo proslaviti nešto skromnije, no to ne znači da će posjetitelji ostati kratkih rukava. Za svakog je kupca ovoga vikenda predviđen mali poklon, najbrži će knjigoljupci doći na svoje kada uz kupljenu knjigu dobiju i jednu na poklon, pripremili smo lijepi Instagram natječaj, a uhvatite li naše vesele knjiške hodače u centru dobit ćete i poklon iznenađenja te kupon za popust”, kaže Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu.

PHOTO: Hoću knjigu

Komentiraj