Najmanje 71 ubijenih u sukobima u Mianmaru

EPA/NYUNT WIN

Islamski militanti, pripadnici manjine Rohingya u petak su u Mjanmaru izveli koordinirani napad na trideset policijskih postaja i vojnu bazu u pokrajini Rakhine, pri čemu je poginulo najmanje 59 pobunjenika te 12 policajca, najnoviji su podaci koje su objavili vojska i vlada.

Borbe koje u nekim područjima i dalje traju najveća su eskalacija sukoba u sjeverozapadnom dijelu države od listopada kad su slični napadi pokrenuli veliku vojnu protuakciju koja je obilježena optužbama o ratnim zločinama.

Vojska spasenja Arakan Rohingya (ARSA), skupina nekoć poznatija pod imenom Harakah al-Yaqin koja je pokrenula napade u listopadu, preuzela je odgovornost za napade u petak, te je upozorila da će ih biti još.

Vojni izvori tvrde da u napadima sudjeluje oko tisuću pobunjenika koji su aktivni na puno većem području nego što je to bilo u posljednjoj pobuni.

Strahuje se da će ti napadi pokrenuti još snažniji odgovor vojske i pokrenuti sukobe između muslimana i budista.

Nakon vojne intervencije u listopadu oko 87 tisuća Rohingyaa pobjeglo je u Bangladeš i pridružilo se mnogim drugim pripadnicima svoje manjine koji bježe iz Mjanmara posljednjih 25 godina.

Rohingye se smatra imigrantima iz Bangladeša i zove ih se “bengalcima” s obzirom da je izraz “rohinjgya” tabu u Mjanmaru, većinski budističkoj zemlji obilježenoj utjecajem radikalnih redovnika koji osuđuju muslimane kao prijetnju. U saveznoj državi Rakhine živi ih oko 1,1 milijuna.

Komentiraj