Najbolji kuhari održat će stručne radionice za profesionalce u Istri

Autor:

Press

Vrhunski hrvatski chefovi dolaze u Istru i uskoro imate priliku učiti od najboljih u zemlji. Edukativne radionice započinju sredinom listopada.

Samo neka od potvrđenih imena su David Skoko, Maša Salopek, Priska Thuring, Matija Bogdan i brojni drugi. Agencija za ruralni razvoj Istre, AZRRI, već osmu godinu zaredom održava cikluse edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.

“Kroz naše radionice prošlo je gotovo tri tisuće polaznika koji nakon edukacija odlaze ispunjeni znanjem, kontaktima pa i novom perspektivom za svoj rad. Ipak, naše poimanje napretka ne leži u tome da konstantno hodamo dobro utabanim stazama nego nadograđujemo naše edukacije novim sadržajima”, rekao Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.

Agencija za ruralni razvoj Istre ovog ljeta proslavila je 20. rođendan i nametnula se kao lider promjena na području poljoprivrede i gastronomije te njihovom povezivanju kako u Istri tako i Hrvatskoj. Samo jedan od brojnih projekata na kojima rade je gastronomska valorizacija mesa od boškarina i revitalizacija ove autohtone pasmine istarskog goveda koja je bila pred izumiranjem, no njihovim snagama budućnost je svjetla.

Prvu radionicu u novom izdanju vodit će chefica Priska Thuring. Edukaciju će držati u svom restoranu Stara Škola, a u sklopu te radionice polaznici će otići i na berbu šafrana. Jeste li znali da se u Istri uzgaja najskuplji začin na svijetu? Obično se sredinom listopada odvija berba šafrana, a Agencija za ruralni razvoj svoje polaznike će voditi na posjede OPG-a Černjeka.

Zdravko Tomšić, doajen hrvatskog ugostiteljstva održat će čak dvije radionice. Tema ‘Gastronomija istarskih sireva’ koncipirana je u dva dijela i održat će se u Mljekari Latus. Polaznici će dobiti uvid u pogon i procese koji se ondje odvijaju, a zatim će se kulinarski dio održati u Latusovoj sali s kuhinjom dok će druga radionica u Edukacijskom centru biti posvećena tartaru i drugim tipovima kosanog mesa.

Edukaciju će držati i Maša Salopek, trenutna pastry chefica u Cap Aureu, a još poznatija po svom višegodišnjem angažmanu u Hiši Franko, slovenskom restoranu nedavno ovjenčanom s tri Michelinove zvjezdice. Osim toga, Maša Salopek proglašena je i najboljom pastry cheficom na svijetu prema izboru The Best Chef 2022. godine.

Matija Bogdan otvorit će polaznicima novi svijet jesenskog lisnatog povrća i pokazati da uz malo mašte i znanja ove divne namirnice nisu rezervirane samo za naizgled dosadna svakodnevna jela. U svijet kreativne kuhinje polaznike će uvesti Mario Mihelj, a o slastičarstvu će predavati Robert Perić koji će objasniti kultne istarske slastice na moderniji način i deserte u čašama.

Ciklus radionica obogaćen je s dvije ženske snage – Annamarijom Kolić i Vanom Babić. Annamaria Kolić je diplomirala vinarstvo u Poreču, a kasnije nadogradila svoje znanje na čuvenom Culinary Institute of America. Nedavno je sa suprugom Ivorom preuzela vođenje kultne konobe Alla Beccaccia, unijela znatne promjene, prkosila ustaljenim normama, a o temeljima istarske gastronomije govorit će na svojoj radionici u AZRRI-ju i to na engleskom jeziku kako bi bila dostupna za domaće i strane polaznike iz ugostiteljstva. Vana Babić, nekadašnja dugogodišnja urednica portala Dobra hrana, održat će radionicu posvećenu promociji i virtualnom svijetu gastronomije gdje će polaznici dobiti alate kako poraditi na vidljivosti i ispričati vlastitu autentičnu priču, izraditi tekstualni i fotografski sadržaj koji će biti konkurentan i prepoznatljiv na tržištu.

“Ne smijemo zatvarati oči pred velikim prilivom strane radne snage u ugostiteljstvu i zato želimo ponuditi i edukacije na engleskom jeziku koje su prvenstveno namijenjene stranim kuharima i pomoćnom osoblju, ali naravno da se mogu prijaviti svi zainteresirani”, zaključio je Šuran.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.