Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na 67 dolara, poduprte nastavljenim protuvladinim prosvjedima u Iranu koji su zasjenili veću proizvodnju u SAD-u i Rusiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 60,87 dolara. To su najviše razine cijene od svibnja 2015. godine.

Tržišta u novoj godini podupiru protuvladini nemiri u Iranu, pri čemu Carsten Fritsch iz Commerzbanka predviđa da će njihov utjecaj s vremenom oslabiti osim ako ne bude rezultirao smanjenom proizvodnjom nafte ili novim američkim sankcijama.

„Iznenađuje da su cijene i dalje na povišenim razinama i da su se približile najvišim vrijednostima u skoro dvije i pol godine unatoč tome što glavni razlog njihova rasta poalko nestaje”, komentira Fritsch, podsjećajući da je ponovno otvoren naftovod Forties kojim se nafta doprema iz polja u Sjevernom moru.

Trgovci smatraju da su cijene u posljednje vrijeme previše porasle budući da bi se američka proizvodnja i dalje trebala povećavati a postavlja se i pitanje može li potražnja i dalje rasti istim tempom kao i do sada.

Ole Hansen iz danske banke Saxo podsjeća da je obnovljena isporuka naftovodom Forties i da zasada nema naznaka da prosvjedi u Iranu utječu na naftnu proizvodnju. Stoga postoji mogućnost da će cijene početkom 2018. pasti, posebnog zbog povećanja američke proizvodnje.

“Samo je pitanje vremena kada će američka proizvodnja dosegnuti 10 milijuna barela dnevno”, upozorava Hansen.

Od sredine 2016. godine američka je proizvodnja porasla skoro 16 posto, dosegnuvši krajem prošle godine razinu od 9,75 milijuna barela dnevno.

Značajniji rast cijena prigušile su danas i sumnje da Rusija možda nije u cijelosti ispunila obećanje da će smanjiti proizvodnju za 300 tisuća barela dnevno. Moskva se tim obećanjem pridružila dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača da će od početka 2017. do rujna ove godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,8 milijuna barela dnevno.

Najnoviji podaci za 2017. pokazuju da je ruska proizvodnja porasla na prosječnih 10,98 milijuna barela dnevno, u usporedbi s 10,96 milijuna barela dnevno koliko je iznosila 2016., te 10,72 milijuna bpd u 2015. godini.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 64,83 dolara, te je porasla 36 centi u odnosu na kraj prošlog tjedna.

Komentiraj