Nađi: “I Agrokor je ucjenjivao svoje dobavljače, a znamo kako je to završilo”

Stranka Fokus u četvrtak je u priopćenju upozorila da se, unatoč stalnim sanacijama, dug države prema veledrogerijama stalno povećava.

“Zbog toga smo upali u spiralu dugovanja, gdje država plaća i velike kamate na dug. Podsjećamo kako je 2016., kad je Andrej Plenković postao premijer, ukupan dug prema veledrogerijama bio nešto veći od dvije milijarde kuna. Sada samo dospjele, a neplaćene obveze premašuju 5 milijardi kuna, dok ukupan dug, prema riječima ministra Marića, premašuje nevjerojatnih 11 milijardi kuna. Stoga su u potpunosti neprihvatljive teze da dug nije plaćen zbog pandemijskih potpora privatnom sektoru jer „eksponencijalno raste“ od dolaska Andreja Plenkovića na Markov trg”, navodi se u priopćenju.

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi istaknuo je kako je to izravna odgovornost premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića koji destabiliziraju javne financije i ignoriraju zakone Republike Hrvatske. Dok, kako ističe Nađi, država poduzetnike zakonski obvezuje na plaćanje unutar 30 dana, njezini najstariji dugovi prema veledrogerijama dospjeli su prije čak 1000 dana.

“Nitko od nas ne može zamisliti da svoj račun ne plati gotovo tri godine, a posebno je nezamislivo da osobi kojoj dugujete još počnete i prijetiti. Andrej Plenković je prvo posve neprimjereno opravdao neplaćanje potporama privatnom sektoru zbog pandemije, a potom i opasno zaprijetio veledrogerijama. Gospodin Plenković i njegov ministar Zdravko Marić bi najbolje trebali znati tko je zadnji tako prijetio svojim dobavljačima i kako je prošao. Neodgovorno upravljanje gurnulo je Agrokor u propast i njegove dobavljače bacilo na koljena, a sad sličan scenarij gledamo i na razini države”, rekao je Nađi.

Posebno je licemjerno, kako navodi Davor Nađi, što je proteklih dana pokrenuo medijsku hajku protiv ekstremizma, dok sam širi ekstremizam neplaćanja i potpiruje netrpeljivost prema privatnom sektoru, pokušavši opravdati potencijalni nedostatak lijekova u bolnicama s potporama koje su isplaćene poduzetnicima isključivo za očuvanje radnih mjesta.

Komentiraj