Predvodeći uskrsnu misu u katedrali sv. Stošije u Zadru, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić kazao kako je Uskrs postao središtem povijesti spasenja, naglasivši da Isusovo uskrsnuća “biva srcem i polazištem vjere i kršćanstva”, a nedjelja postaje – sveti dan.

“Stoga je taj prvi dan u tjednu, tj. nedjelja, sveti dan što nam ga učini Gospodin“, dodao je mons. Puljić.

Istaknuo je da ne smijemo gubiti iz vida činjenicu kako nedjelja postaje običnim danom rasterećenja od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija.

“A stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore o tome koliko je nedjelja ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja. Zato je Crkva ljubomorno čuvala svetost i mističnost dana Gospodnjega. I odredila neka vjernici nedjeljom i zapovjednim blagdanima sudjeluju na misi i uzdržavaju se od teških radova”, istaknuo je mons. Puljić.

“Svaka nedjelja”, dodao je, “treba nam biti dan obiteljskoga druženja i izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti“.

Govoreći o Kristovu uskrsnuću, zadarski nadbiskup rekao je da je „Krist pobijedio smrti i grijeh i postao središte svjetskih zbivanja. I nema drugoga imena danoga ljudima po kojemu se možemo spasiti osim imena – Isusa Krista“, naglasio je.

“Ovo nije nikakva povreda diskriminacijskoga zakona, ali uistinu nema, nema drugoga imena. Sva druga velika imena koja su se rodila u povijesti, osnivači različitih religija, oni su svi u drugom planu. Isus Krist je u središtu. Njega je Bog poslao da ljude spasi. I zato nema drugoga imena pod kapom nebeskom. Njegovim je Uskrsnućem započelo doba novoga stvaranja.  A mi kao kršćani postali smo dionicima toga velikoga otajstva, rod izabrani, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas je iz tame pozvao k divnome svjetlu svome”, kazao je nadbiskup Puljić.

Biti pronositeljima uskrsne  istine i svjedocima njegove naklonosti i ljubavi osobita je čast i milost, dodao je.

“Usudio bih se upitati – jesmo li toga svjesni, znamo li u kakvom otajstvu po krštenju sudjelujemo. Jesmo li svjesni povjerenja koje nam je Gospodin dao, da smo njegova djeca izabrana, koji su pozvani biti svjedoci Njega i Njegova uskrsnuća”, poručio je mons. Puljić u propovijedi.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Puljić čestitao je sretan i blagoslovljen Uskrs svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti te brojnim turistima koji su trenutačno u Zadru.

Komentiraj