Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći Božićnu misu u splitskoj prvostolnici  sv. Dujma istaknuo je važnost oca u obitelji i upozorio na gubitak uloge oca u suvremenom društvu, poručivši da je Božić očitovanje darovanosti Oca u Betlehemskom djetetu.

“Božić je očitovanje darovanosti Oca u Betlehemskom djetetu, koji vrednuje osobe i sve uloge, a naročito ulogu oca u obitelji. Božić nam predstavlja očinstvo kao izvor obitelji“, naglasio je nadbiskup.

Podsjetio je da je ova godina posvećena ocu i očinstvu, a koja nas vodi prema 3. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u Solinu 2018. godine, pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“.

Nadbiskup Barišić rekao je da “mnogo toga danas ukazuje na odsutnost i izgubljenost oca u obitelji, pa i u društvu. Riječ ‘otac’, postala je skoro suvišna, prezirna, bilo da se radi o zemaljskom ili nebeskom Ocu”. Ocijenio je da “ignoriranje nebeskog Oca ugrožava i oca u zemaljskoj obitelji” te dodao: “Otac je postao sporedan, suvišan, smatran zaprekom našoj slobodi. Govori se tako o ‘kulturi i generaciji bez oca’, koja postaje izgubljena generacija”.

Po njegovim riječima, na gubitak uloge oca utječe mentalitet koji se, kako smatra, “očituje u izjednačavanju neprirodnih zajednica s normalnom obitelji”.

“Tako, obitelj može biti osiromašena  u bogatstvu svoje različitosti te svedena na siromaštvo ‘dvije mame’ ili ‘dva tate’. Osim toga, slučajevi rastave donose , donose pored oca, dvije mame ili uz mamu, dva tate, pa čak i više”,  dodao je Barišić.

U puno slučajeva današnji mentalitet ne pomaže biološkim roditeljima da postanu istinski otac i prava majka, rekao je.

 Otac ne smiju biti odsutan iz života svoje obitelji i života svoje djece

Mons. Barišić kazao je kako na odsutnost oca u obitelji utječe i gospodarska kriza, gubitak radnog mjesta, malena ili nikakva primanja, podstanarstvo, te se gubi utjecaj na život djece, dolazi do nedostatka komunikacije u obitelji, prepuštamo se relativizmu.

“U našem slučaju na odsutnost očeva utjecala je i ratna agresija, gdje su u obrani hrvatske Domovine toliki očevi dali život za našu slobodu”, rekao je Barišić.

Napomenuo  je da se uloga oca “ne može delegirati na leđa supruge-majke, koja  na svojim ramenima nosi najveći teret roditeljstva i obiteljskog života”.

“NIje dobro ni za osobu, ni za naše društvo, ako se ‘generacija bez oca’ feminizira”, dodao je.

Splitsko-makarski nadbiskup očevima je poručio da ne smije biti odsutan iz života svoje obitelji i života svoje djece.

Svoju prisutnost u obitelji otac ne može zamijeniti ili nadomijestiti karijerom, ni bogatstvom ni medijskom popularošću, kazao je, dodavši  da djeca trebaju i “očinstvo koje svjedoči mušku ljudskost” i  “zauzetost, da se ne prepadnu i ne klonu pred izazovima života”.

Nadbiskup Barišić istaknuo je kako je zajedništvo roditelja sa svojom djecom jedini način da “generacija bez identiteta” postane generacija jasnih i čvrstih osobnosti koje znaju zašto i kamo usmjeriti svoj život.

“Neka riječ ‘tata’ i ‘mama’ koju uz radost Božića izgovaraju vaša djeca, još više osvijetle i prosvijetle poslanje koje vam je povjerio nebeski Otac: dar očinstva i majčinstva,” zaključio je u propovijedi nadbiskup Barišić.

Komentiraj