EPA

Nacrt rezolucije UN-a bi srezao sjevernokorejski izvoz za trećinu

Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koji su izradile Sjedinjene Države namjerava srezati za trećinu godišnje prihode Sjeverne Koreje od izvoza od 3 milijarde dolara zabranjujući joj trgovinu ugljenom, željezom, željeznom rudom, olovom, olovnom rudom i morskom hranom, rekao je u petak diplomat iz vijeća.

Diplomat, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, je rekao kako postoji “visoko pouzdanje” da će sjevernokorejski saveznik Kina te Rusija podržati nacrt rezolucije koja je dostavljena u petak članicama 15-članog Vijeća sigurnosti.

Sjedinjene Države očekuju glasovanje u subotu kako bi se uvele strože sankcije Sjevernoj Koreji zbog dva pokusa s interkontinentalnim balističkim projektilima u srpnju, mada Rusija i neke druge članice vijeća traže više vremena, rekao je diplomat.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova te da nijedna stalna članica SAD, Kina, Rusija, Britanija ili Francuska ne ulože veto.

Nacrt bi isto tako zabranio zemljama da povećaju trenutni broj sjevernokorejskih radnika koji rade u inozemstvu, zabranio bi nova zajednička ulaganja sa Sjevernom Korejom i bilo koju novu investiciju u postojeća zajednička ulaganja, rekao je diplomat.

“Ovo su izvozni sektori gdje se taj novac vidi kao odlučujući, odlučujući izvor deviza koje Sjever odmah pretvara u svoju fantastično skup ratni stroj i ove zapanjujući skupe balističke projektile i programe nuklearnog oružja”, rekao je diplomat.

“Ove sankcije ne ciljaju na narod Sjeverne Koreje”, dodao je.

Diplomat UN-a rekao je kako se procjenjuje da će Sjeverna Koreja zaraditi u 2017. godini 400 milijuna dolara od ugljena, 251 milijun dolara od željeza i željezne rude, 113 milijuna dolara od olova i olovne rude i 295 milijuna dolara od morske hrane. Diplomat je rekao kako je teško procijeniti koliko Pyongyang zarađuje slanjem radnika u inozemstvo.

Istražitelj UN-a za ljudska prava rekao je kako je Sjeverna Koreja u 2015. prisilila više od 50.000 radnika da rade u inozemstvu, uglavnom u Rusiji i Kini, donoseći zaradu vladi između 1,2 milijarde dolara i 2,3 milijarde dolara godišnje.

“To se zove ropski rad…to je jasan humanitarni problem ali je isto tako sve veći izvor deviza koje Sjeverna Koreja koristi za svoje ilegalne programe”, rekao je diplomat.

Komentiraj