NACIONAL DONOSI: POKUŠAJ ŠEFA HDZ-a DA PROMIJENI NEGATIVAN IMIDŽ Karamarkov inauguracijski gaf: Ana Šarić mimo protokola među uzvanicima

Facebook

Na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dogodilo se nešto potpuno neuobičajeno i izvan svakog protokola – predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sjedio je u prvom redu među najvišim državnim uzvanicima sa svojom djevojkom Anom Šarić, vlasnicom jedne marketinške agencije i frizerskog salona. Riječ je o visokoj, stasitoj i atraktivnoj 39-godišnjoj ženi bujne kovrčave crvene kose koja privlači pažnju svojom pojavom. Ono što je u toj sceni bilo neobično jest činjenica da je Karamarko bio jedini uzvanik iz visoke politike koji je došao s pratnjom, osim predsjednice koju je pratio suprug Jakov. U prvom redu, lijevo od novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a odmah do njezina supruga Jakova, sjedio je predsjednik Ivo Josipović, sam, bez pratnje supruge. Ona je, prema protokolu, trebala nazočiti svečanom činu inauguracije, ali je, kako doznaje Nacional, bila na službenom putovanju. Tatjana Josipović kao prva dama ujedno je i jedina supruga kojoj je, barem prema protokolu, ondje bilo mjesto, tvrde stručnjaci za takva pitanja. Predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović na inauguraciju su došli bez svojih supruga, jer to protokolom nije bilo ni predviđeno. Mjesto u prvom redu bilo je rezervirano i za predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je također došao sam, bez pratnje supruge, zatim za obitelj prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, s tim da su u prvom redu bili samo njegova udovica Ankica i sin Miroslav. Potom su slijedili potpredsjednici Sabora i potpredsjednici Vlade, a zatim predstavnici vjerskih institucija u Hrvatskoj. Do njih je sjedio predsjednik HDZ-a Karamarko s Anom Šarić. Do Ane Šarić sjedio je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Drago Lovrić, a pokraj njega glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Ni visoki strani državnici koji su došli na inauguraciju nisu bili u pratnji svojih supruga.

[quote_box_center]

  • Na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Tomislav Karamarko sjedio je u prvom redu sa svojom djevojkom Anom Šarić
  • Ono što je u toj sceni bilo neobično jest činjenica da je Karamarko bio jedini uzvanik iz visoke politike koji je došao s pratnjom
  • Zbog toga je u dijelu diplomatskih i političkih krugova dolazak Karamarka s djevojkom izazvao dosta raznih komentara

[/quote_box_center]
Zbog toga je u dijelu diplomatskih i političkih krugova dolazak Karamarka s djevojkom izazvao dosta raznih komentara, među kojima je bilo i negativnih. Tome pridonosi i još uvijek neformalni status Ane Šarić kao djevojke ili partnerice Tomislava Karamarka. Nacional je dodatno provjerio što o tome kaže službeni protokol koji je na takvim događajima iznimno važan.

“Državni protokol ne poznaje riječ djevojka, pa čak ni zaručnica. Samo pojam supruga. U tu kategoriju još može spadati i izvanbračna zajednica”, objasnio je za Nacional jedan dugogodišnji službenik državnog protokola koji je zamolio za anonimnost. Taj službenik potvrdio je da Ani Šarić, čak ni da je Karamarkova supruga, ne bi bilo mjesto na inauguraciji, pogotovo ne u prvom redu.

Taj presedan ostao je ipak medijski potpuno nezabilježen jer su sve kamere i sva pažnja na inauguraciji bili, logično, usmjereni na novu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Scenu u kojoj Karamarko i Ana Šarić sjede u prvom redu mogli su, tek u dva kadra po tri-četiri sekunde vidjeti gledatelji koji su pratili uživo TV prijenos. Ono što televizijski gledatelji nisu mogli vidjeti, ali su primijetili uzvanici, još je jedan neobičan detalj. Ana Šarić na inauguraciju je stigla sama, to jest u društvu osobne Karamarkove tajnice. Njih su dvije nekoliko minuta stajale ispred bine. Tek tada je, s druge strane, u društvu glasnogovornice HDZ-a Dajane Bebek stigao i Karamarko. On se tada pridružio Ani Šarić i njih su dvoje pozdravili goste u prvom redu, od predsjednika Josipovića i premijera Milanovića nadalje. Fotoreporteri nisu baš dobro zabilježili te scene jer su bili smješteni na drugoj strani.

Taj protokolarni propust i neobična situacija bili su posve prešućeni i boravak Ane Šarić na inauguraciji nije bio spomenut sve do prošle nedjelje, kad se na naslovnici Večernjeg lista pojavio veliki intervju s Anom Šarić koja je predstavljena kao Karamarkova partnerica. U tom se intervjuu spominje da je inauguracija predsjednice bio prvi državnički događaj na kojem su se njih dvoje zajedno pojavili, ali ne spominju se detalji o sjedenju u prvom redu i protokolu. U tom intervjuu Ana Šarić progovorila je o svom odnosu s Karamarkom i nezadovoljstvu njegovim javnim imidžem, odnosno slikom kakvu o njemu stvaraju mediji. Prozvala je medije da ga vrlo često “pogrešno citiraju i loše kontekstualiziraju”, a njegov način nastupanja pripisala tome što on “iznimno ozbiljno shvaća svoj posao”, naglašavajući da za njega “javno djelovanje i javni nastupi nisu igrokazi i predstave”. Rekla je da je”Tomo privatno dobronamjeran, opušten i vrlo duhovit čovjek koji poznaje finu ironiju i autoironiju”. Ana Šarić u intervjuu je govorila i o svojoj karijeri te o odnosu s djecom Tomislava Karamarka i njegovom bivšom suprugom Enisom.

Veliki javni istup Ane Šarić i prethodno pojavljivanje s Karamarkom na predsjedničkoj inauguraciji u dijelu HDZ-a tumače kao početak operacije kojoj je cilj popraviti imidž predsjednika HDZ-a. Nije tajna da je Karamarko jedna od najnepopularnijih javnih osoba prema istraživanjima javnog mnijenja i da se na mjestu najnegativnijeg političara redovito izmjenjuje s premijerom Milanovićem. U predizbornoj godini, kad Karamarko s HDZ-om želi osvojiti vlast i postati novi hrvatski premijer, tvrdi se da je njegov savjetnički tim za odnose s javnošću dobio zadatak da pokuša popraviti njegov imidž. Procjenjuje se da bi Karamarku Ana Šarić mogla poboljšati rejting u javnosti.

Istodobno Karamarko, kao predsjednik konzervativne stranke, nastoji njegovati imidž vjernika i katolika. Status rastavljenog slobodnjaka koji živi u izvanbračnoj zajednici ili nekoj vrsti partnerstva s bivšom ljubavnicom, u koju se zaljubio i zbog koje se razveo, bio bi puno primjereniji nekom modernom, liberalnom političaru, a ne konzervativcu kakvim se želi prikazati Karamarko. Utoliko je Karamarko u proturječnoj situaciji.

10847806_750750178357356_4649738485378379092_n
SNIMKE TOMISLAVA KARAMARKA I ANE ŠARIĆ U PRVOM REDU NA INAUGURACIJIFoto: Facebook/Tomislav Karamarko

On je svoju vezu s Anom Šarić započeo dok je bio u braku s bivšom suprugom Enisom Muftić Karamarko. Prema nekim tvrdnjama, njihova je veza započela najkasnije 2007., kad je Karamarko bio na mjestu šefa SOA-e, a od supruge Enise razveo se tek 2011. Dakle, njegova ljubavna veza s Anom Šarić, dok je on još bio oženjen, trajala je najmanje četiri godine, s prekidima ili bez njih. Tijekom tog razdoblja Karamarko je postao ministar unutarnjih poslova u Vladi Ive Sanadera i potom Jadranke Kosor. U novinarskim i političkim krugovima bila je javna tajna da je Karamarko u vezi s Anom Šarić, ali o tome se nigdje ništa nije moglo pročitati. Mediji su imali razumijevanja za njegovu “situaciju”, a vjerojatno su imali obzira i prema njegovoj tada malodobnoj djeci. Osim toga, tajnu vezu bilo je teško predstaviti bez konkretnog dokaza.

Dokaze o postojanju tajne veze imao je Ivo Pukanić, suvlasnik Nacionala. Do njega su još 2007. godine došli prijeteći mailovi koje je Enisa Muftić Karamarko anonimno slala Ani Šarić kad je saznala da ju muž s njom vara. Ana Šarić u to je vrijeme bila zaposlena u EPH, gdje je postala direktorica marketinga. Međutim, nakon Pukanićeva ubojstva 2008. ti su papiri nestali iz Pukanićeva ureda, a jedna od mogućih indicija bila je da ih je možda otuđila policijska službenica Selma Abadžić koja je bila u bliskim odnosima s Karamarkom. Nikad nije utvrđeno jesu li te sumnje utemeljene, a s vremenom je taj slučaj pao u zaborav.

Danas Karamarko nema razloga ništa skrivati, no svejedno je od rastave braka do njegova javnog pojavljivanja s Anom Šarić prošlo izvjesno vrijeme, čak dvije godine. Iako je 2012. službeno objavio da se razveo još 2011., on i Ana Šarić prvi su se put zajedno u javnosti pojavili tek u kolovozu 2013. na otvaranju manifestacije “Čarolija Izraela, ljeto u Istri” u Puli. Par je sjedio u prvom redu, među VIP uzvanicima.

No nakon toga par gotovo nikada nije bilo moguće vidjeti zajedno na javnim događajima. Iznimka je bila promocija knjige Iris Tarbuk u Gavelli, u studenome 2013., kad su došli s Karamarkovom kćeri Lanom. Prije toga moglo se samo pročitati da je Ana Šarić organizirala jedno fotografiranje Lane Karamarko za Gloriju. Ana Šarić nije pratila Karamarka ni na skupovima HDZ-a. Ako je na tim skupovima i bila, bila je vrlo diskretna i držala se po strani. Pojavila se tek u izbornoj noći u drugom krugu predsjedničkih izbora, i to u VIP loži predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No iako se čini da je politika uopće ne zanima i da je njezina jedina spona s politikom Karamarko, čini se da je Ana Šarić vrlo dobro upućena u događaje unutar HDZ-a. Štoviše, dio HDZ-ovaca uvjeren je da ona pozadinski čak i kontrolira neke događaje jer ima znatan utjecaj na Karamarka.

Neki su unutar HDZ-a čak stekli dojam da Ana Šarić, primjerice, nije previše sklona glavnom tajniku stranke Milijanu Brkiću i da je bliska s nekim drugim Karamarkovim osobnim prijateljima koji također ne vole Brkića. To, naravno, ne može znatnije utjecati na Karamarkov odnos s Brkićem, koji su mnogi i prije pokušali testirati, ali može dovesti do potencijalno neugodnih situacija. Neki izvori iz HDZ-a tvrde da postoji vrlo velika vjerojatnost da će Karamarko i Ana Šarić ove godine ozakoniti svoju vezu. Njihovo zajedničko javno pojavljivanje na inauguraciji i intervju Ane Šarić u Večernjem listu isti izvori tumače kao uvertiru u najavu zaruka i veliko ljetno vjenčanje koje bi, upravo uoči početka predizborne kampanje, šefu HDZ-a donijelo i malo pozitivne medijske kampanje.

Komentiraj