Na osječkim sajmovima poljoprivrede i obrta 180 izlagača

Trodnevni Osječki proljetni sajam poljoprivrede i prehrane i u sklopu njega Obrtnički sajam, otvoreni su u petak na sajamskom prostoru Pampas, a na njima nastupa oko 180 izlagača.

Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović izvijestio je da nastupa nešto više od 180 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Mađarske koji izlažu na dvije tisuće četvornih metara zatvorenog i pet tisuća kvadrata otvorenog prostora.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, HGK – Županijske komore Osijek i županijske obrtničke komore.

Otvorio ga je pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić. On je istaknuo mjeru naukovanja učenika u obrtničkim zvanjima rekavši da je u četiri godine njene provedbe broj ugovora o naukovanju podignut s 300 na 4.200, pri čemu svaki učenik mjesečno dobiva tisuću i pol kuna.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da je zadnjih godinu dana registrirano nešto više od devet tisuća novih obrta.

Dodao kako problemi zbog koronavirusa utječu na izvoznike.

„Vjerujem da ćemo nakon što se situacija smiri razgovarati o kompenzacijskim mjerama sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Još je prerano govoriti o prijedlogu tih mjera, jer još uvijek nemamo točne podatke s terena”, dodao je Ranogajec.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak smatra kako treba odabrati način na koji se najbolje mogu prezentirati hrvatski proizvodi.

„To je izazov za sve nas i u to treba uložiti znanje i iskustvo i primijeniti nove tehnologije, jer moramo zadržati dvije komponente koje su važne za poljoprivredu, a to su održivost i konkurentnost”, rekao je uz ostalo Kraljičak.

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović iznio je kako raste broj obrta na području županije dodavši kako ih je u zadnjih godinu dana otvoreno 436.

„Imperativ politike mora biti poticanje obrtnika i poduzetnika. Pozivam jedinice lokalne samouprave da za tu svrhu izdvoje više novca iz svojih proračuna i tako dio sredstava vrate u gospodarstvo. Županija je u ovoj godini osigurala 8,2 milijuna kuna za tu svrhu”, rekao je Ivanović.

Komentiraj