Na današnji dan 2004. umro je Radovan Ivančević

Prof.dr. Radovan Ivančević bio je redovni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je predavao nacionalnu srednjovjekovnu umjetnost i renesansu te ikonografiju. Uz to na Arhitektonskom fakultetu predavao je dizajn i vizualne komunikacije, te vizualnu kulturu na Akademiji dramskih umjetnosti.

Autor je dvjestotinjak znanstvenih studija o hrvatskoj srednjovjekovnoj i renesansnoj umjetnosti, o modernoj arhitekturi, zaštiti ambijenata i starih urbanih cjelina, o ikonologiji i vizualnim komunikacijama. Borio se za afirmaciju hrvatske kulturne baštine u svijetu i u velikoj je mjeri zaslužan da je šibenska Katedrala uvrštena na Unescovu listu svjetske baštine.

Bio je oštar kritičar Tuđmanove vladavine i o “tuđmanovoj ostavštini” je rekao: “Ono što se na duhovnom planu deset godina sustavno destruiralo i degradiralo, zahtijeva sto godina obnove. To nije bombastična fraza, nego realna procjene iz perspektilve jednog povjesničara kulture. Ljudi ni sami nisu svjesni devijacija mentaliteta i morala, koje su doboko prodrle u društvo, niti navika simboličkog mišljenja i destruktivnog djelovanja koje su tako duboke i snažne, da je iluzorno očekivati brze promjene nabolje”.

Komentiraj