Na današnji dan 1991. umro je Karlo Metikoš

Karlo Metikoš ili Matt Collins, kako mu je bilo umjetničko ime na zapadnom tržištu, rođen je u Zagrebu, 8. veljače 1940. u glazbenoj obitelji. Njegov otac je završio glazbenu akademiju, a mali Karlo je sa sedam godina usporedo s pučkom školom, upisao i prvi razred niže glazbene škole. No 1956. kada se susreo s prvim pločama Elvisa Presleya, Billa Haleya i Little Richarda, do tada odličan učenik,  gubi interes za školu, glazbenu je napustio nakon prvog razreda srednje, te postao problematičan učenik i zarobljenik novoga zvuka, posebno onog Fats Domina i Jerry Lee Lewisa.

Bez Karla Metikoša domaća rockerska povijest bila bi mnogo siromašnija. U vremenima kad je rock trebao „pružiti mladima obilje mogućnosti za zabavu i ples” (kako je 1964. tadašnji urednik Jugotona Pero Gotovac pisao u komentaru na poleđini ploče „Matt Collins Sings R and R”), Karlo je otišao korak dalje: postao je jedna od prvih međunarodnih glazbenih zvijezda.

Karlo Metikoš umro je u 51. godini života od kojih je veći dio proveo s drugom glazbenom divom – Josipom Lisac. Već prvog dana, kad su se sreli u Petrinji, na nekom zajedničkom nastupu 1971., rekao je: “Pa što ja tu uopće tražim, pitao sam se kad sam je prvi put čuo… Onda sam se do ušiju zaljubio i tak… osjetio sam da postoji netko izvanserijski, tko zaslužuje moju pažnju, kad sam shvatio da sam već malo star i umoran od rock’n’rolla…”

Komentiraj