Na Antarktici se odlomio ledeni brijeg veličine Londona. Glaciolozi kažu da nije povezano sa klimatskim promjenama

Santa leda veličine Londona odlomila se u nedjelju od ledene ploče Brunt na Antarktiku, prema British Antarctic Survey.

Znanstvenici su prvi put otkrili značajne pukotine u ledenoj plohi prije deset godina, ali u posljednje dvije godine dogodile su se dvije velike pukotine. Istraživačka stanica BAS Halley nalazi se na ledenoj površini Brunt i glaciolozi kažu da je istraživačka stanica sigurna.

Ledena santa ima oko  1550 četvornih kilometara. Istraživači kažu da je ovaj događaj bio očekivan, a ne rezultat klimatskih promjena.

“Ovaj događaj odvajanja je očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledene ploče Brunt. Nije povezan s klimatskim promjenama. Naši znanstveni i operativni timovi nastavljaju nadzirati ledenu površinu u stvarnom vremenu kako bismo osigurali da je sigurna i kako bismo održali isporuku znanostvenih podataka koju provodimo u Halleyju,” rekao je profesor Dominic Hodgson, glaciolog BAS-a u priopćenju za javnost.
Odvajanje dolazi usred rekordno niske razine leda na Antarktici, gdje je sada ljeto.

“Iako je pad površine antarktičkog morskog leda uvijek strm u ovo doba godine, ove je godine bio neuobičajeno brz”, izvijestili su početkom siječnja znanstvenici Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, “a krajem prosinca Antarktik opseg morskog leda bio je najniži u 45-godišnjem satelitskom zapisu.”

Istraživači u podatkovnom centru kažu da je nizak morski led djelomično posljedica velikog raspona temperatura zraka viših od normalnih, koje su se popele na 2 stupnja Celzija iznad prosjeka iznad Rossovog mora u studenom i prosincu. Jaki vjetrovi također su ubrzali opadanje morskog leda, izvijestili su.

Nedavni podaci pokazuju da se morski led od tada nije oporavio, što sugerira da bi kontinent mogao završiti ljeto s novim rekordom drugu godinu zaredom.

Antarktika je u proteklih nekoliko desetljeća iskusila vrtoglavi pad veličine morskog leda, koji se divlje mijenjao od rekordno visokih do rekordno niskih. Za razliku od Arktika, gdje znanstvenici kažu da klimatske promjene ubrzavaju svoje utjecaje, opseg morskog leda na Antarktici vrlo je promjenjiv.

“Postoji veza između onoga što se događa na Antarktici i općeg trenda zagrijavanja u ostatku svijeta, ali razlikuje se od onoga što vidimo na planinskim ledenjacima i onoga što vidimo na Arktiku”, Ted Scambos, glaciolog sa Sveučilišta Colorado Boulder i vodeći znanstvenik u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu, rekao je ranije za CNN.

Satelitski podaci koji sežu do 1978. pokazuju da je regija još uvijek proizvodila rekordno visoku količinu morskog leda sve do 2014. i 2015. Zatim je iznenada pala 2016. i od tada je ostala niža od prosjeka.

Komentiraj