Molekularna biologinja: “Imunitet dobiven cjepivom je bolji od prebolijevanja bolest”

Molekularna biologinja i članica Znanstvenog savjeta Vlade Andreja Ambriović Ristov za emisiju HTV-a ‘Studio 4’ kazala je da je bilo očekivano da će južnoafrički soj koronavirusa stići u Hrvatsku, ali se osvrnula i na cjepiva za koja smatra da bolje štite od prebolijevanja bolesti.

“Imunitet dobiven cjepivom je bolji od prebolijevanja bolesti upravo zato što su simptomi različiti”, kazala je i preporučila da se cijepe i osobe koje su već preboljele Covid.

Naglasila je da su sva cjepiva dobra jer štite od teških oblika bolesti, a što se tiče južnoafričkog soja kazala je da postoji samo jedan podatak za Pfizerovo cjepivo gdje protutijela štite samo jednu trećinu od zaraze.

“To ne znači da je ta jedna trećina ukupni imunosni odgovor jer se on sastoji od protutijela i stanica koje ubijaju stanice zaražene virusom, ali još nije prošlo dovoljno vremena da možemo tvrditi koliko će cjepiva štititi protiv južnoafričkog soja”, kazala je.

“Trebamo nastaviti pratiti sve te varijante, osobito južnoafričku varijantu, jer za britansku već znamo da je prisutna u našoj populaciji za koju je dokazano da se brže širi u odnosu na stari soj”, rekla je Andreja Ambriović Ristov te naglasila da za južnoafrički soj još uvijek nema dovoljno podataka i ne zna se da li uzrokuje teži oblik bolesti ili ne.

“Bit će zanimljivo vidjeti u populacijama u kojima se nađu dvije brzošireće varijante koja će pobijediti. Ovaj virus uzrokuje različite simptome u ljudima različite dobi, od toga da su asimptomatski do toga da ljudi koji su i mlađi završe s teškim simptomima”, rekla je i naglasila da ne mogu sami detektirati o kojem soju je riječ jer su simptomi isti.

Nada se da će Hrvatska dobiti više doza cjepiva i da će se postići procijepljenost od barem 50 posto, a ističe kako je u borbi protiv novih varijanti ključno držati epidemiju pod kontrolom i smanjiti broj cirkulirajućih varijanti u populaciji.

“Ne treba paničariti oko novih varijanti, stalno se stvaraju. Očekujemo stvaranje novih varijanti i zato ih se stalno prati kako bi se smanjila cirkulacija virusa, a u borbi protiv novih varijanti ključne su epidemiološke mjere”, istaknula je te dodala da će se u slučaju povećanje broja zaraženih i s obzirom koja će varijanta biti u pitanju, svakako predložiti uvođenje strožih mjera.

Za kraj je Andreja Ambriović Ristov građanima preporučila da se cijepe AstraZenecom, jer kako smatra, njegova učinkovitost kod starijih ne bi trebala biti puno manja nego kod mlađe populacije.

“Cjepiva protiv gripe učinkovita su 40 do 60 posto i svatko tko se cijepio imao je puno manje simptome i nitko nije umro. Ne vidim razloga da se cjepiva koja imaju učinkovitost od 62 posto ne smatraju jednako dobrim kao i cjepiva Moderne ili Pfizera”, zaključila je.

Komentiraj