Press/Subotica Express

Močvara spaja Zagreb i Suboticu

Klub Močvara godinama održava program kulturne razmjene ‘Subotica Express’ koji se ove godine organizira sedmi put. Zagrebački dio programa počinje u subotu 16. studenog

Posjetitelje očekuju gosti iz raznih umjetničkih područja – kantautorica Anne Marie, likovna umjetnica Marijana Buljovčić, pisac Pero Peić Tukuljca i redateljica Maša Šarović. Podršku događanju će pružiti likovni umjetnik Marin Remić/Smelly Feet Guy iz Zagreba.

Subotička kantautorica Anamarija Tumbas svojim pjesmama je osvojila pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata je kao suradnica mnogih autorskih “underground” bendova kao što su Zli jezici, Sputnik i Wooden Ambulance. Svoj stil opisuje kao sladunjavi dark pop oslanjajući se na emotivne tekstove, električnu gitaru i vokalne loopove, dok u punom sastavu uz nju sviraju i Dragan Vidaković Rista (bas) i Aleksa Otašević (bubanj).

Pero Peić Tukuljac po završetku osnovne škole bio je neodlučan i nije znao što upisati, kao niti što bi želio raditi u životu. Upisao je školu za kuhara, nakon čega je dopunski završio i četvrtu godinu srednje škole. Ta izvanredna godina školovanja bila je značajna po tome što je u tom razdoblju počeo pisati pjesme.

“Često sam ‘spavao’ na satima u školi i kad sam se povremeno budio dolazili su mi na pamet stihovi, koje sam počeo sakupljati. Prva zbirka koja je objavljena zvala se ‘Ulica cvijeća il’ raj na zemlji”, rekao je.

Prekidom kuharske karijere, obnovio je suradnju s Predragom Opalićem i dobio potporu za objavljivanje knjige pjesama ‘Skitanja’. Ta knjiga predstavlja povijest njegova pješačenja kroz grad – Suboticu. Glazba koju sluša također se prilično oslikava na njegovo pisanje.

Maša Šarović je rođena 1993. godine u Subotici. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je studirala filmsku režiju. Njen kratki film ‘Grad’ (2016.) premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u San Sebastianu, nakon čega je prikazivan i nagrađivan na mnogim filmskim festivalima. Njen drugi kratki film ‘Najtopliji ljetni dani (2018.)’ premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i putovao je na mnoge druge festivale: FID Marseille, Ljubljana FEKK (Grand Prix za Najbolji film), Winterthur International Short Film Festival, TAU Student Film Festival, Early Bird… Godine 2019. sudjeluje u The Factory projektu festivala u Cannesu, gdje režira segment omnibusa snimljenog u Sarajevu pod nazivom ‘U tvojim rukama’. Trenutno završava master studije na FDU i razvija svoj prvi dugometražni film.

Marijana Buljovčić rođena je 1991. godine u Subotici. Diplomirala je 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smjer slikarstvo u klasi Dragana Matića. 2017. godine diplomirala je na master studijima pod mentorstvom istog profesora.

Marin Remić/Smelly Feet Guy rođen je 1995. godine. Jedan od najaktivnijih i trenutačno najatraktivnijih zagrebačkih ilustratora. Također se bavi tetoviranjem i animacijom. Prisutan je na sceni otprilike zadnjih pet godina kada je bio jedan od suorganizatora jednovečernje guerilla izložbe kolektiva Trash will smash koja se održala još tri puta na različitim lokacijama, a prošle je godine organizirao sličnu izložbu u zagrebačkom skvotu Bek pod nazivom Pero Zloba i Tinu Ninu. Osim toga, autor je vizuala za majice zagrebačkih bendova Porto Morto, Peglica i Komandos, Fire in Cairo, a zaslužan je i za sve vizuale benda Pseća Plaža. Ove su godine dva njegova stripa uvrštena u online izdanje strip-mreže Komikaze.

Komentiraj