Mobilizacija zagrebačke Arene za oboljele, moguće postaviti tisuću kreveta

U nedjelju je u Hrvatskoj zabilježen je 2421 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u ukupno 11.144. Među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata. Preminulo je 8 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je najavio da će, bude li potrebe, doći do mobilizacije zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom. U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je postaviti više od tisuću kreveta.

“Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje”, rekao je Beroš i dodao da je u subotu na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65, 58 bolesnika je na respiratoru. Umrlo je osam osoba, ukupno 437.

“Svakodnevno pratimo situaciju u KB-u Dubrava, gdje je sada glavni oslonac za prijam bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete”, poručio je Beroš.

 

Komentiraj