Mnogi i danas na grobu Navaljnog: Ne smijemo odustati

Autor:

epa11191329 People react outside the Church of the Icon of the Mother of God, prior the funeral of late Russian opposition leader Alexei Navalny, in Moscow, Russia, 01 March 2024. Outspoken Kremlin critic Navalny died aged 47 in an arctic penal colony on 16 February 2024 after being transferred there in 2023. The colony is considered to be one of the world's harshest prisons.  EPA/MAXIM SHIPENKOV

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Dan nakon sprovoda Alekseja Navaljnog njegovi pristaše u subotu i dalje oplakuju tog protivnika Kremlja na groblju Borisov, neometeni prisutnošću policije. 

Neovisni ruski mediji izvještavaju da policija dopušta pristup grobu i postavljanje cvijeća. Snimke s groba pokazuju more cvijeća i vijenaca, ruski pravoslavni križ i fotografiju nasmiješenog Navaljnog.

Vlasti tvrde da je on 16. veljače u zatvoru u arktičkoj regiji Jamal preminuo prirodnom smrću, no okolnosti njegove smrti i dalje su nepoznate.

Nakon sprovoda u petak njegov tim je još jednom naglasio da će opozicija, izbjegla u inozemstvo, nastaviti svoju borbu protiv korupcije ruskih vlasti i političkog aparata predsjednika Vladimira Putina. 

Navaljnijeva ostavština ostat će živa „dok god ima milijuna ljudi u Rusiji i svijetu koji nisu indiferentni prema tome”, poručili su. „Zato ne smijemo odustati”.

Na dan sprovoda održani su događaji diljem zemlje, s desecima uhićenja. Platforma OVD-Info u subotu ujutro izvijestila je da je bilo više od stotinu uhićenja u dvadeset gradova, uključujući 20 samo u Novosibirsku.

U Moskvi su se u petak na sprovodu okupile tisuće ljudi. Mnogi od njih uzvikivali „Putin je ubojica!” i „Rusija bez Putina”.

Rodbina, pobornici i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je ubio svog političkog protivnika u zatvoru. Navaljni je već bio oslabio zbog ranijeg trovanja, a vlasti tvrde da je kolabirao u dvorištu zatvora te da pokušaji oživljavanja nisu uspjeli.

Kremlj odbacuje odgovornost za njegovu smrt, uoči izbora koji se održavaju od 15. do 17. ožujka te se na njima očekuje Putinova pobjeda za peti mandat na čelu Rusije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 1 mjesec

Jadni ljudi, igraju se sa svojim opstankom i sigurnošću. Navaljni nije vrijedan toga. Navaljni je bio i ostao pijun Anglosaksonskog zapada sa ciljem neutralizacije Rusije, strateške i gospodarske kontrole Rusije uz likvidaciju sadašnjeg vojnog vrha i politike. Pijuni i marionete ne mogu biti "mučenici" već samo izdajnici. Točno je da je Rusija u ratu sa Zapadom, točno je da vladajuća ekipa provodi totalnu kontrolu nad građanstvom, jer to moraju. Razlog su i ovakvi prosvjedi.