Mladi i skupine krajnje ljevice u Grčkoj mimohodima odali počast mladiću kojeg je ubio policajac

Mladi prosvjednici i skupine krajnje ljevice odavali su petak u Ateni i nekoliko grčkih gradova počast 15-godišnjaku kojeg je prije 11 godina ubio policajac, a skupovi su završili incidentima s policajcima.

Prema policijskom izvoru oko 4500 ljudi se okupilo u Ateni. Sloganima na transparentima podsjećali su na mladića “11 godina nakon ubojstva Alexandrosa Grigoropoulosa, mi ga nismo zaboravili”, “Taj metak nije slučajno ispaljen”, “Ostavite mlade na miru”.

Na kraju mimohoda, prosvjednici su se uputili prema četvrti Exarchia gdje je mladić ubijen. Tijekom noći su izbili incidenti kada su skupine bacale kamenje i molotovljeve koktele prema policajcima koji su odvratili suzavcem. Privedene su tri osobe.

Središte Atene je tijekom noći ostalo djelomično zatvoreno za promet.

U Solunu, drugom po veličini grčkom gradu, defiliralo je 2200 osoba, prema podacima policije. U Patrasu se okupilo oko 400 osoba koje je policija rastjerela suzavcem nakon incidenata i bacanja molotovljevijh koktela.

Svake godine od 6. prosinca 2008. stotine mladih se okupljaju i podsjećaju na smrt Alexandorsa Grigoropoulosa.

Vlasti su u Ateni rasporedile 3500 policajaca, bespilotne letjelice, jedan helikopter i vodeni top kako bi spriječille nasilje.

Nakon ubojstva tog mladića 2008. je mjesec dana trajali prosvjedi neviđenih razmjera, popraćeni vandalizmom i pljačkom. Policajac optužen za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor, oslobođen je u srpnju ove godine, na što je Vrhovni sud uložio priziv.

Komentiraj