Mišel Jakšić: “Građani nemaju povjerenja u pravosudni sustav. Treba ga što prije mijenjati”

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić iz SDP-a u četvrtak je u emisiji HRT-a ‘Otvoreno’ komentirao aktualnu temu odabira predsjednika Vrhovnog suda te se osvrnuo na postojeće probleme u hrvatskom pravosuđu.

Jakšić je rekao kako ne zna ime kandidata kojeg će Milanović predložiti, ali je istaknuo da su građani zbog dugih sudskih procesa izgubili povjerenje u pravosudni sustav. “Građani nemaju povjerenje u pravosudni sustav. Problem su i dugi sudski procesi i smatram da treba mijenjati taj sustav”, naglasio je.

“Predsjednik Hrvatske predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Jakšić te je naglasio da je zakon vrlo nedorečen i da bi se situacija trebala precizirati ako potraje.

Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković s druge strane smatra da je zakon jasan, a ako predsjednik ne izabere kandidata, ići će novi javni poziv.

“Ako i onda ne odabere, a istekne mandat sadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda, Zakon o sudovima kaže tko nastavlja do izboru novoga – nastavlja zamjenik određen godišnjim rasporedom. Mi imamo rješenje, ako do toga dođe”, poručio je Bošnjaković.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je potvrdio otkriće Nacionala o ulozi premijera Andreja Plenkovića u izboru za predsjednika Vrhovnog suda. Nacional u novom broju navodi kako visoki politički izvor blizak predsjedniku Zoranu Milanoviću kaže da je on uvjeren da je pravna struka, najvećim dijelom zbog HDZ-ova teledirigiranog nametanja Sesse za svog kandidata, bojkotirala natječaj za novog šefa Vrhovnog suda. Isti taj izvor izjavio je za Nacional kako je Milanović uvjeren da premijer Andrej Plenković podržava Đuru Sessu za još jedan mandat predsjednika Vrhovnog suda.

“Čuo sam da je spomenuo riječ natječaj, toga nema. Natječaj je jedno, a javni poziv drugo. Dakle, nema natječaja nego javnog poziva. Prije godinu dana sam položio prisegu gdje piše da ću se držati Ustava i zakona i da ću brinuti o poštovanju ustavno-pravnog poretka. Sad mogu odabrati da zakon koji je asistencija predsjedniku tretiram kao da ga nema. Poštovat ću Ustav. Hrvatska je 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je ustavni i praktični princip da bi se prije par godina donio zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast. Vrhovni sud je forma. Ja samo predlažem, Sabor odlučuje”, kazao je u četvrtak Milanović.

Dodao je da po njemu – Đuro Sessa ne bi trebao biti ni sudac, a HDZ-u poručio da paze ‘kad ovako pokušavaju kompromitirati Ustav’.

Milanović uvjeren da je Sessa dobio Plenkovićev mig za još jedan mandat na čelu Vrhovnog suda

Komentiraj